Steeds meer mensen kiezen ervoor om in mini-huizen te wonen: kleine, betaalbare en superpraktische woningen

Janine image
door Janine

15 November 2020

Steeds meer mensen kiezen ervoor om in mini-huizen te wonen: kleine, betaalbare en superpraktische woningen
Advertisement

We hebben vaak verteld over mensen die de sleur zat zijn en nogal onconventionele levenskeuzes hebben gemaakt, en naar volstrekt ongebruikelijke huizen zijn verhuisd, ook al zijn ze niet minder “slim” en waardig. Waar hebben we het over? Over zogenaamde mini-huizen (tiny houses in het Engels), originele huisvestingsoplossingen, ecologisch duurzaam, verplaatsbaar en die op een handvol vierkante meters echt alles kunnen bevatten wat je nodig hebt.

Klein maar functioneel: met deze regel in het achterhoofd, besluiten steeds meer mensen om een ​​dergelijke ervaring op te doen, ook om economische redenen. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en andere delen van de wereld. Dus als je denkt dat je appartement van 60-70 vierkante meter "klein" is, ontdek dan hoe je sereen kunt leven, zelfs in veel kleinere ruimtes.

via Money Crashers

Advertisement

Ruim baan voor minimalisme, maar zonder comfort, zelfstandigheid en bruikbaarheid uit het oog te verliezen. Zo kunnen we de redenen samenvatten die mensen ertoe brengen om een ​​mini-huis te kopen of te bouwen, misschien op wielen, een detail dat het 100% aanpasbaar maakt. Geen fundamenten dus, maar veel oplossingen gewijd aan het optimaal benutten van elke beschikbare centimeter. En vaak zijn er maar heel weinig centimeters...

Advertisement
Inside Edition/YouTube

Inside Edition/YouTube

Joel Weber, de Amerikaanse student die met eigen handen een houten huis op wielen ontwierp en bouwde, weet er alles van. Uitgaand van een heel eenvoudige kar, heeft deze ingenieuze jongen zijn mobiele "nest" gebouwd, met keuken, woonkamer, slaapgedeelte en badkamer. Allemaal met een prachtige rustieke maar heel gezellige sfeer.

Een beetje hetzelfde als wat Scott Brooks deed, een jonge Amerikaan die een heel klein magazijn ombouwde tot een bewoonbare ruimte uitgerust met alles wat je nodig hebt, ook dankzij het gebruik van gerecyclede materialen, waardoor hij heel weinig geld uitgaf.

Inside Edition/YouTube

Inside Edition/YouTube

Ja, want goedkoop is een van de "verplichte" vereisten van deze Tiny houses, keuzes die perfect lijken voor veel mannen en vrouwen die zelfstandig willen wonen, zonder een fortuin te hoeven betalen voor een huis of een kamer. Wat is er dan beter dan een bijzondere plek die je bovendien overal naartoe kunt vervoeren?

Inside Edition/YouTube

Inside Edition/YouTube

De interne oplossingen zijn ingenieus en gericht op extreme ruimtebesparing: alles moet in elkaar “passen", in ruimtes waar voor overbodige dingen geen plaats is. Als het idee je aanspreekt, maar je iemand bent die zich niet kan scheiden van veel oude voorwerpen, dan is een mini-huis misschien niet de juiste oplossing voor je!

Advertisement
bobvila.com/Pinterest

bobvila.com/Pinterest

Als je het daarentegen als een concrete mogelijkheid beschouwt, weet dan dat je een heel bijzondere keuze maakt, buiten de kaders en milieuvriendelijk. De energiebronnen die deze huizen aandrijven zijn in feite vaak hernieuwbaar, met een lage impact en dus ecologisch.

Kortom: als het idee om in zo'n kleine maar gezellige en functionele ruimte te wonen je wel aanstaat, kunnen de mini-huizen vanuit verschillende oogpunten echt een goede keuze zijn. Je kunt misschien geen tientallen mensen uitnodigen voor een etentje of grote meubels kopen, maar aanpassingsvermogen en bruikbaarheid zijn in zekere zin ook oefeningen van slimheid en logica, vind je ook niet?

Advertisement
Küste/Wikimedia

Küste/Wikimedia

En jij? Denk je dat je ooit in een van deze tiny houses zou kunnen wonen?

Advertisement