Dit door NASA ontwikkelde vliegtuig is een van de snelste vliegtuigen ooit: een echt recordbrekend vliegtuig

Janine image
door Janine

23 November 2020

Dit door NASA ontwikkelde vliegtuig is een van de snelste vliegtuigen ooit: een echt recordbrekend vliegtuig
Advertisement

Met sommige dingen is een simpele blik voldoende om ons onmiddellijk in zeer specifieke sferen en contexten te brengen, misschien ook beïnvloed door de suggesties van films en literatuur. Net als bijvoorbeeld voor sciencefiction: personages, omgevingen, verhalen en zelfs voertuigen slagen er meteen in om als "futuristisch" te worden bestempeld, en daarom is het soms even vreemd als fascinerend om ze in werkelijkheid te zien.

Hier willen we het hebben over een NASA-voertuig, een recordbrekend vliegtuig dat uit een spionage- of sciencefictionverhaal lijkt te zijn gekomen, ook al is het 100% echt, in de loop der jaren is er dan ook veel over gesproken.

via NASA

Advertisement
USAF - Judson Brohmer/Wikimedia

USAF - Judson Brohmer/Wikimedia

"Blackbird": al door zijn bijnaam begrijp je dat we met iets speciaals worden geconfronteerd, en in feite is het voldoende om ernaar te kijken om te beseffen dat de Lockheed SR-71 veel, veel meer is dan een eenvoudig vliegtuig. Dit verkenningsvliegtuig op grote hoogte, ontwikkeld tussen de jaren ’50 en ’60 in de beruchte Area 51, heeft het record voor de hoogste snelheid ooit bereikt door een pilootgestuurd vliegtuig en voor de grootste vlieghoogte.

Advertisement
Business Insider/Youtube

Business Insider/Youtube

Kun je je voorstellen dat je een voertuig "bestuurt" met een supersonische snelheid van 3530 km/u, op een hoogte van 26.000 meter? Als het antwoord nee is, weet dan dat dit is wat de piloten van de SR-71 deden. Een baanbrekend project, dat heeft geleid tot de creatie van dit ongelooflijke “schepsel” van de lucht, met absoluut de allernieuwste functies en kenmerken voor de periode waarin het werd gebouwd. De technici maakten gebruik van de waardevolle samenwerking met de NASA, essentieel om de Blackbird te geven wat hij nodig had om geschiedenis te schrijven en op te vallen in de luchtvaart.

Business Insider/Youtube

Business Insider/Youtube

En het is voornamelijk te danken aan de NASA dat we het video- en fotografische bewijs hebben van de SR-71. De filmpjes die hem tijdens de vlucht uitbeelden zijn nu zeldzame stukken, omdat de Blackbird al een tijdje niet meer in dienst is. In 1999 werden in feite alle 32 exemplaren ontmanteld vanwege de hoge beheerskosten die deze "vliegtuigen" met zich meebrachten en omdat de toewijzing van fondsen stopte.

Business Insider/Youtube

Business Insider/Youtube

Het is gewoon indrukwekkend om dit voertuig in actie te zien en na te denken over welke technische pieken de ontwerpers die het hebben bedacht en gebouwd hebben bereikt. De erfenis die hij achterliet, hoewel het niet meer mogelijk is hem door de lucht te zien vliegen, is van onschatbare waarde, zowel wat betreft de gebruikte materialen, als de motoren, aerodynamica en aandrijfsystemen. Zozeer zelfs dat het werd gebruikt voor verschillende missies - zowel bekend als geheim - en voor de studie van verschillende vluchtparameters.

NASA

NASA

Volgens wat de afgelopen jaren is vernomen door waarnemingen, nieuws en indiscreties, zouden de Verenigde Staten werken aan de "zoon" van de Blackbird, namelijk de SR-72, een vliegtuig dat de snelheid van zijn voorganger kan verdubbelen en nieuwe records kan breken. Ondertussen blijft de SR-71 fascinatie en interesse wekken bij alle liefhebbers, en niet alleen: het is niet moeilijk te begrijpen waarom!

Advertisement
Business Insider/Youtube

Business Insider/Youtube

Advertisement