Sommige mannetjesspinnen binden vrouwtjes vast voordat ze paren om te voorkomen dat ze worden opgegeten - Curioctopus.nl
x
Sommige mannetjesspinnen binden vrouwtjes…
16 mensen die de meest onaangename en ondraaglijke gewoonte van hun partner hebben vastgelegd 15 vrouwen die hebben besloten het hoofdstuk af te sluiten door voor een korter kapsel te kiezen, en de juiste keuze hebben gemaakt

Sommige mannetjesspinnen binden vrouwtjes vast voordat ze paren om te voorkomen dat ze worden opgegeten

02 Januari 2021 • Door Janine
2.324
Advertisement

De meesten van ons zullen minstens één keer over de zwarte weduwe hebben gehoord: de beroemde vrouwtjesspin die haar partner doodt na het paren. Niet iedereen weet echter dat sommige mannetjesspinnen, na een lange en veeleisende hofmakerij, vrouwtjes aanvallen en vastbinden voordat ze paren. Door het vrouwtje vast te binden, kunnen mannetjes hun paartijd verlengen, waardoor de kans op vaderschap toeneemt.


Deze praktijk wordt voornamelijk uitgeoefend door de Pisaurina mira, ook wel bekend als “kraamwebspinnen": het is een soort spin van de familie Pisauridae. Vrouwtjesspinnen zijn meestal groter en agressiever dan hun partners: na het paren met mannetjes om hun eieren te bevruchten, zien ze de partner als een geweldige voedselbron. Het mannetje, dat de poten van het vrouwtje in zijde wikkelt, heeft het probleem omzeild: hij heeft haar tijdelijk verlamd en kan na het paren ontsnappen zonder het risico te worden verslonden.

Alissa Anderson en andere onderzoekers van de Universiteit van Nebraska-Lincoln observeerden dit paringsritueel in het laboratorium door vrouwtjesspinnen te paren met mannetjes die zijde konden spinnen en met mannetjes die geen zijde konden spinnen. Beide groepen mannetjes waren vaak in staat om met vrouwtjes te paren, maar degenen die geen zijde produceerden, stierven onmiddellijk na het paren.

Is dit extreem gedrag of gewoon overleven?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt