18 gedragsregels van een Japanse basisschool: veel volwassenen zouden ze niet kunnen respecteren

Janine image
door Janine

28 December 2020

18 gedragsregels van een Japanse basisschool: veel volwassenen zouden ze niet kunnen respecteren
Advertisement

Het moment waarop een kind op het punt staat naar de basisschool te gaan, is zeker een baanbrekend keerpunt, zowel voor het kind als voor zijn familie. Juist op dat punt in de kindertijd vindt een fundamentele overgang plaats voor de kleintjes: hun opleiding wordt rijker aan verwachtingen, aan te leren concepten en nieuwe verantwoordelijkheden.

Japan - we weten het goed - is een samenleving waarin respect, opvoeding en goede manieren fundamentele voorwaarden zijn, soms op manieren die zelfs “overdreven” kunnen zijn voor degenen die ver verwijderd zijn van de cultuur van het land van de rijzende zon. Dus toen een moeder een lijst met verwachtingen en gedragsnormen deelde die de school van haar zoon had gewijd aan toekomstige basisschoolleerlingen, werd er veel over gepraat, omdat velen zich afvroegen hoeveel volwassenen ze kennen die dat wat van jonge Japanse studenten wordt verlangd, zou kunnen respecteren.

via @mandaring/Twitter

Advertisement
tony cassidy from Nottingham, UK/Wikimedia

tony cassidy from Nottingham, UK/Wikimedia

Deze lijst heeft zeker een ironische impact op volwassenen, zelfs als we het hebben over die ironie die een kern van waarheid verbergt en ons aanzet tot nadenken. Zijn we er echt zeker van dat de meeste volwassenen deze gedragsvereisten echt zouden kunnen begrijpen? Hoeveel volwassen mensen ken je die hen respecteren?

Het "vademecum" begint met een soort vermaning: “voordat de leerling op school begint met lessen, moet hij ervoor zorgen dat hij de volgende activiteiten kan doen. Als ouders en familieleden, moet je dezelfde activiteiten volgen”. Op dat punt beginnen de 18 echte vereisten, gedragsmatig, educatief en persoonlijk:

● Luister aandachtig als iemand praat

● Begroet anderen en beantwoord vragen met een duidelijke, gemakkelijk hoorbare stem.

● Ga correct in de stoel zitten.

● Begrijp duidelijk dat wat van anderen is, niet van jou is.

● Nadat je je schoenen hebt uitgetrokken, zet je ze netjes in de gang.

● Zorg ervoor dat je kleding schoon en kreukvrij is.

● Houd de omgeving netjes en georganiseerd.

● Neem de verantwoordelijkheid om uit jezelf vroeg naar bed te gaan en vroeg op te staan.

● Nuttig een geschikt ontbijt.

● Poets altijd je tanden.

● Vertel nooit leugens.

● Laat niemand zich buitengesloten voelen.

● Als iemand een probleem heeft, help hem dan.

● Spreek niet slecht over je vrienden.

● Wees in staat om met iedereen te kunnen opschieten, spelen en leren.

● Speel niet altijd alleen, maar wees vriendelijk als je met iedereen speelt.

● Speel buiten, zowel om voldoende te bewegen als om buiten te ontspannen.

● Als je een fout maakt, bied dan je oprechte excuses aan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Je zult beseffen dat de meeste volwassenen waarschijnlijk niet hebben geleerd en misschien nauwelijks zullen leren zich te gedragen volgens deze fundamentele en gecompliceerde richtlijnen. Natuurlijk: ze voorstellen als fundamentele voorwaarden voor basisschoolkinderen lijkt misschien een beetje "voorbarig", maar het is zeker goed om meteen te beginnen met het verduidelijken van enkele goede levensgewoonten. Bovendien is het ook en vooral binnen de schoolmuren dat onze kinderen leren leven, omgaan met anderen, fouten maken en verbeteren.

Wat vind jij? Hoeveel mensen ken je die erin slagen zich op deze manieren te gedragen? Misschien moeten we allemaal beginnen met het volgen van deze eenvoudige maar tegelijkertijd zinvolle indicaties.

Advertisement