’s Werelds eerste kunstmatige hoornvliestransplantatie: een 78-jarige blinde man krijgt zijn gezichtsvermogen terug - Curioctopus.nl
x
’s Werelds eerste kunstmatige hoornvliestransplantatie:…
15 tekeningen van Irina Blok vertellen perfect hoe ons leven is veranderd na Covid 18 ouders delen de absurde en grappige redenen waarom hun kinderen huilen

’s Werelds eerste kunstmatige hoornvliestransplantatie: een 78-jarige blinde man krijgt zijn gezichtsvermogen terug

03 Februari 2021 • Door Janine
1.330
Advertisement

De wetenschap slaagt erin daar te komen waar de hoop vaak stopt. Maar Jamal Furani, een 78-jarige Israëlische man, heeft de hoop nooit verloren: hij werd de eerste blinde man die een kunstmatige hoornvliestransplantatie kreeg, en met groot succes. De operatie vond plaats in het Rabin Medical Center, door een start-up en het hoofd oogheelkunde: professor Irit Bahar. 

via: nypost.com

Het implantaat, genaamd KPro, bestaat uit een niet-afbreekbaar synthetisch nanoweefsel en kan een vervormd of dof hoornvlies vervangen en is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf CorNeat Vision. Het integreert met de oogwand zonder afhankelijk te zijn van het donorweefsel.

De patiënt leed al ongeveer 10 jaar aan bijna totale blindheid. Bovendien hebben de operaties die hij eerder onderging om zijn zicht te verbeteren, zijn ogen ernstig beschadigd. Maar dit bracht het succes van de transplantatie niet in gevaar: toen het verband eenmaal was verwijderd, kon Jamal zijn dochter en dingen van verschillende groottes herkennen, terwijl hij daarvoor alleen wazige vormen kon zien. 

"De chirurgische ingreep was eenvoudig en het resultaat overtrof al onze verwachtingen", zei professor Irit Bahar. "Het moment dat we het verband verwijderden, was emotionerend en betekenisvol. Momenten als deze zijn de vervulling van onze roeping als arts. We zijn er trots op voorop te lopen in dit ontroerende en betekenisvolle project dat ongetwijfeld het leven van miljoenen mensen zal beïnvloeden".

Jamal heeft zijn gezichtsvermogen teruggekregen en heeft hoop gegeven aan velen die lijden aan hoornvliesziekte. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt