De laatste 2 noordelijke witte neushoorns ter wereld hebben een echt team van lijfwachten

Janine image
door Janine

14 Maart 2021

De laatste 2 noordelijke witte neushoorns ter wereld hebben een echt team van lijfwachten
Advertisement

Het is geen gelukkige situatie, die van de noordelijke witte neushoorn. Deze ondersoort van de neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) telt vandaag slechts 2 exemplaren in de wereld, Fatu en Najin, twee vrouwtjes die, zoals zo vaak het geval is, het doelwit zijn van illegale jagers.

Het voortbestaan ​​van dit dier hangt dan ook letterlijk aan een zijden draadje, zo dun dat voor de laatste overlevenden reproductie alleen mogelijk is via in-vitrofertilisatie-technieken. Onnodig te zeggen dat er geen hoop meer zou zijn als ze hun leven zouden verliezen. Dit is de reden waarom Fatu en Najin een heel speciale bescherming hebben verdiend, die hen dag en nacht verdedigt tegen gewetenloze individuen die hen als trofeeën zouden willen hebben. Wie zijn dit? Een groep lijfwachten, gewapend en altijd bereid om in te grijpen in geval van dreiging.

via The New York Times

Advertisement
Dr.Moktar O.Mohamed/Twitter

Dr.Moktar O.Mohamed/Twitter

Na in een dierentuin in Tsjechië te hebben gewoond, werden Fatu en Najin - moeder en dochter - in 2009 overgebracht naar Kenia. Juist hier besloot de regering van het Afrikaanse land dat ze er alles aan zou doen om voor hen te zorgen. Zelfs om een echt team van lijfwachten op te zetten. In feite is dit precies de bescherming die elke dag voor deze twee fascinerende dieren bestemd is.

Advertisement
BBC Earth/Youtube

BBC Earth/Youtube

Een gewapende groep legersoldaten waakt 24 uur per dag over hen en verdedigt hen tegen de handen van stropers. Gezien hun situatie is het risico dat ze uiteindelijk worden gedood door illegale en gewetenloze jagers meer dan reëel.

BBC Earth/Youtube

BBC Earth/Youtube

Gelukkig hebben ze echter soldaten aan hun zijde, die specifiek zijn opgeleid voor de taak die ze moeten uitvoeren, en die nu de menselijke familie van Fatu en Najin zijn geworden.

BBC Earth/Youtube

BBC Earth/Youtube

De lijfwachten van deze twee noordelijke witte neushoorns, de laatste twee die we misschien nog levend op onze planeet zien, zijn voor hen veel meer dan gewone mensen. Het wederzijdse vertrouwen is inmiddels zo groot dat de twee exemplaren echt begrepen hebben dat die mannen er voor hen zijn, ze offeren zichzelf elke dag op zodat ze veilig en beschermd blijven tegen wrede handen.

Justin Mott/Twitter

Justin Mott/Twitter

"De soldaten die Fatu en Najin beschermen zijn erg trots op het werk dat ze doen - zo is te lezen in een rapport van Media Drum World - deze mannen zijn echt heldhaftig, en elke dag doen ze hun best voor de dieren". We konden het alleen maar eens zijn, gezien de trieste en kritieke situatie waarmee de noordelijke witte neushoorns worden geconfronteerd. In de hoop dat deze laatste overlevenden zich kunnen voortplanten voordat het te laat is, moeten we hen en de dappere menselijke beschermers veel succes wensen.

Advertisement