Ze wordt zwanger terwijl ze al zwanger was: vrouw bevalt van een "super tweeling"

Janine image
door Janine

12 April 2021

Ze wordt zwanger terwijl ze al zwanger was: vrouw bevalt van een "super tweeling"
Advertisement

Kun je je de verbazing voorstellen die een vrouw die al een paar weken zwanger is, kan voelen als ze ontdekt dat ze nog een baby verwacht? Nee, dit is geen onmogelijke of fictieve situatie, maar een zeldzame gebeurtenis die in medisch jargon superfoetatie wordt genoemd.

En dat is precies wat er gebeurde met Rebecca Roberts, een Britse vrouw wier verhaal de wereld rondging, juist omdat het bij mensen zeer zeldzaam is. De vrouw, die al zwanger was, verwekte na slechts drie weken een tweede kind: de twee baby's, gedefinieerd als "super-tweeling", werden op dezelfde dag geboren. Maar hoe was het mogelijk dat een dergelijk fenomeen zich voordeed? Laten we het verhaal van Rebecca eens nader bekijken.

via roberts.supertwins/Instagram

Advertisement
roberts.supertwins/Instagram

roberts.supertwins/Instagram

Een zwanger vrouwelijk lichaam zou in de regel de hormonen moeten afgeven die nodig zijn om een ​​tweede conceptie te voorkomen, maar in het geval van Rebecca was dit niet het geval. De redenen, volgens wat er naar voren is gekomen, kunnen worden gezocht in de vruchtbaarheidsbehandelingen die de vrouw en haar partner Rhys jarenlang ondergingen, voordat ze zwanger kon worden.

Advertisement
roberts.supertwins/Instagram

roberts.supertwins/Instagram

Therapieën en medicijnen hebben naar alle waarschijnlijkheid de hormonen van Roberts verstoord, die de toekomstige moeder van een tweeling werd die op verschillende tijdstippen was verwekt. "Het zou echt niet kunnen gebeuren, vooral niet bij mensen," merkte Rebecca op, terwijl ze het ongelooflijke verhaal vertelde op haar Instagram-pagina.

Ondanks de eerste verrassing zei de vrouw dat ze zich gelukkig prees. Ze was beslist de hoofdrolspeler in een zeer zeldzame - maar niet onmogelijke - gebeurtenis voor een menselijk wezen. Er zijn in feite andere gedocumenteerde gevallen van dit fysiologische fenomeen, waarbij de tweede "aanvullende" bevruchting plaatsvond binnen ongeveer 10 dagen na de eerste. Roberts heeft in die zin misschien een soort record gevestigd in de langste periode tussen de ene bevruchting en de andere, met haar drie weken.

De toevalligheden waarbij superfoetatie optreedt, blijven echter zeer onwaarschijnlijk en moeilijk om allemaal samen te laten komen. Dat niet alleen: een dergelijke fysiologische gebeurtenis brengt ook risico's met zich mee voor de foetussen, aangezien ze tijdens de zwangerschap met verschillende snelheden groeien. Om deze reden moest Rebecca een hele reeks specifieke controles ondergaan die haar zwangerschap zeker niet gemakkelijk en vredig maakten zoals het zou moeten zijn.

Uiteindelijk kwamen de kleine Rosalie en Noah echter ter wereld, met een vroegtijdige geïnduceerde geboorte, en daarom moesten ze enkele dagen onder observatie op de neonatale intensive care doorbrengen. Na dit eerste risicomoment was de "super-tweeling" gelukkig gezond en kon de moeder niet gelukkiger zijn. “Ze zijn echt speciaal”, zei ze, en we kunnen het alleen maar met haar eens zijn. Een echte supermoeder!

Advertisement