Een autistisch kind heeft een crisis en gaat op de grond liggen: een voorbijganger gaat naast hem liggen om hem te kalmeren

Janine image
door Janine

28 April 2021

Een autistisch kind heeft een crisis en gaat op de grond liggen: een voorbijganger gaat naast hem liggen om hem te kalmeren
Advertisement

Als we allemaal aandacht zouden besteden aan wat er om ons heen gebeurt, zou de wereld zeker een betere plek zijn. Vriendelijkheid en altruïsme hebben een grote kracht: om anderen te helpen, zelfs met een klein en eenvoudig gebaar, en om ons een nuttig gevoel te geven. En toch blijven we ons verbazen als iemand een gebaar maakt met geen ander doel dan anderen te helpen. Dit is wat er met Natalie Fernando is gebeurd: ze liep over de boulevard met haar 5-jarige autistische zoon Rudy toen de jongen een crisis kreeg.

via Better to be Different/Facebook

Advertisement
Better to be Different/Facebook

Better to be Different/Facebook

Het komt vaker voor: vaak heeft het kind huilbuien en schreeuwt hij of neemt hij agressief gedrag aan, en het is niet altijd gemakkelijk om ermee om te gaan. Die dag, aan de kust, gebeurde precies dat: Rudy, in de greep van een crisis, ging op de grond liggen en begon te huilen en te schreeuwen. Voorbijgangers die dachten dat ze getuige waren van een eenvoudig vervelend kind, liepen door. Slechts één persoon besloot te stoppen en te vragen of het kind hulp nodig had. De man, Ian genaamd, vroeg de vrouw of alles in orde was en Natalie legde de toestand van haar zoon uit aan die vriendelijke voorbijganger. Ian, door Natalie omschreven als een held, ging naast de jongen op de stoep liggen om hem te helpen.

Advertisement
Better to be Different/Facebook

Better to be Different/Facebook

Rudy heeft namelijk problemen met het omgaan met sommige situaties die voor ons volkomen normaal zijn. Het kind worstelt om om te keren nadat hij een bepaalde route heeft gevolgd. Om deze reden kiest de moeder altijd wegen waarbij het niet nodig is om te keren en terug te gaan, maar aan de kust ben je verplicht dezelfde weg te nemen: om naar huis te gaan, moet je omkeren en dezelfde weg volgen als die je op de heenreis hebt afgelegd. Zo begon Rudy's crisis, maar na een uur van spanning en geschreeuw slaagde Ian erin hem te kalmeren.

De vrouw vertelde het verhaal op een pagina op Facebook, die ze beheert door de avonturen te vertellen die ze met Rudy beleefde. Die man, een volslagen onbekende, is hun held geworden. Met geduld en fijngevoeligheid slaagde hij erin de dag van twee mensen te verbeteren. Natalie deed een beroep op de mensen: als we een ouder zien worstelen, laten we dan de tijd nemen om de situatie te begrijpen, zonder het kind en zijn ouders te beoordelen op wat “slechts een driftbui” lijkt te zijn. In een wereld waarin we kunnen kiezen om alles te zijn, moeten we er allemaal voor kiezen om vriendelijk te zijn.

Advertisement