Een visser vindt een zeldzame blauwe kreeft en besluit hem terug in zee te zetten: "Ik zou hem nooit gegeten hebben" - Curioctopus.nl
x
Een visser vindt een zeldzame blauwe…
5 tips om je te helpen te slapen en weer in slaap te vallen als je 's nachts wakker wordt Louis Vuitton presenteert een vliegtuigvormige tas die meer kost dan een echt vliegtuig

Een visser vindt een zeldzame blauwe kreeft en besluit hem terug in zee te zetten: "Ik zou hem nooit gegeten hebben"

29 April 2021 • Door Janine
9.424
Advertisement

Het is niet de eerste keer dat we je verhalen vertellen over ongelooflijke vondsten met als hoofdrolspelers dieren met merkwaardige en ongebruikelijke kenmerken, van degenen die we nooit zouden verwachten te zien. Toch bestaan ​​deze wezens, en zo nu en dan zien we ze en tonen ze zichzelf in al hun schoonheid.

Denk bijvoorbeeld aan kreeften en langoesten: wat is de eerste kleur die je associeert met deze kreeftachtigen? Waarschijnlijk rood, toch? Maar de gelukkige visser waarover we je gaan vertellen, trok zijn netten omhoog en haalde een felblauwe binnen. Je leest het goed: een zeer zeldzaam exemplaar, dat de man heeft besloten te laten leven.

via: Mirror

Een op de twee miljoen: volgens experts van de British National Hatchery is dit de incidentie van blauwe kreeften in de zeeën van onze planeet. Het is daarom niet moeilijk om de zeldzaamheid ervan te begrijpen. En Tom Lambourn, een 25-jarige visser uit Cornwall, begreep dit ook, na een eerste moment van duidelijke verbazing.

De ongelooflijke kreeft lag daar, in zijn handen en in zijn net, en zijn ongebruikelijke en heldere kleur maakte het bijna onwerkelijk. "Ik was aan het vissen in de buurt van Penzance, en dit is pas mijn tweede visseizoen, dus ik denk dat ik veel geluk heb gehad", zei de jonge Brit. "Het was een heel klein exemplaar - vervolgde hij - ik kon het niet houden, als het groter was had ik het naar de National Hatchery gebracht".

Advertisement

Dus na het nemen van enkele foto's als aandenken en getuigenis van zijn ongelooflijke ontdekking, besloot Tom, die zei dat hij nooit van plan was de blauwe kreeft te eten, dat het dier - ongeveer 30 cm lang - zou terugkeren naar het water. Hij heeft hem bevrijd en hij zal zich deze ervaring zeker nooit meer vergeten. Niet alleen vanwege de bijzonderheid van het dier, maar ook omdat de vissers die kreeften tegenkomen die deze kleur hebben, ervan overtuigd zijn dat het een teken van geluk is. Het is daarom ten strengste verboden om ze op te eten, alsof het werd beslist door een ongeschreven wet.

Als je je afvraagt ​​hoe een kreeft zo'n ongebruikelijke kleur kan aannemen, dat is heel eenvoudig. De blauwe kleur is te wijten aan een eiwit, geproduceerd in grotere dan normale hoeveelheden, dat zich combineert met een rood carotenoïde molecuul in een genetische afwijking, die zorgt voor de originele saffiertint. Blauw vormt voor deze kreeften ook een probleem: voor hen is het in feite moeilijker om zichzelf te camoufleren en daarom kunnen ze gemakkelijker door roofdieren worden gevangen.

Dit exemplaar had het geluk om in handen te komen van de jonge Tom, die van een jager in een vriend veranderde en hem vrij liet om te leven en rond te zwemmen in de zee, laten we hopen voor een lange tijd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt