Een TikToker likt een "kwal" maar weet niet dat het een van de gevaarlijkste wezens in de oceaan is

Janine image
door Janine

12 Mei 2021

Een TikToker likt een "kwal" maar weet niet dat het een van de gevaarlijkste wezens in de oceaan is
Advertisement

De zee is een fascinerende plek, ook bevolkt door mysterieuze wezens. Er zijn onschadelijke dieren en dieren waarvan het beter zou zijn ver weg te blijven, maar - tenzij we vooraf geïnformeerd zijn of de zee niet goed kennen - het is niet gemakkelijk om de eersten van de laatsten te onderscheiden. Een TikToker heeft een video gepost: hij filmt zichzelf terwijl hij een van de meest giftige en gevaarlijke dieren in de oceaan oppakt en likt aan wat hij dacht dat het een simpele en ongevaarlijke blauwe haarkwal was.

via thesun.co.uk

Advertisement
alexa_reed2/TikTok

alexa_reed2/TikTok

Een kleurrijke en fascinerende kleine blauwe haarkwal lag op het strand. Een Tiktok-gebruiker - Alexa - loopt naar het wezen en maakt een video. Tegen zijn miljoen volgers, zegt hij: “Kijk jongens, hier ligt een kwal. Ik pak hem even op. Het is een kwal, kijk eens hoe groot hij is. Hij beweegt nog steeds. Ik ga eraan likken". De TikToker raakt dan, zich niet bewust, het doorzichtige dier met de blauwe kleur en de lange tentakels aan en prikt erin.

Maar het dier dat de gebruiker aanraakt en likt, is geen kwal: het is eigenlijk een Portugees oorlogsschip, ook wel "drijvende terreur" genoemd. Vanwege zijn uiterlijk wordt hij vaak aangezien voor een kwal, maar het is eigenlijk een siphonofora: het is geen enkel dier, maar het is een wezen dat bestaat uit een reeks gespecialiseerde individuen die fysiologisch met elkaar verbonden zijn en wederzijds afhankelijk van elkaar zijn. De steken zijn ongelooflijk pijnlijk en laten grote blauwe plekken op de huid achter. Er zijn gevallen gemeld van bijzonder kwetsbare mensen die het leven lieten als gevolg van de steek van het Portugese oorlogsschip.

Advertisement
alexa_reed2/TikTok

alexa_reed2/TikTok

Ze zijn voornamelijk te vinden op Australische stranden, en surfers en zwemmers die deze stranden regelmatig bezoeken, weten dat deze wezens een gevaar vormen, maar de TikToker was zich duidelijk niet bewust van de aard en het potentiële gevaar van het dier. Gelukkig kwam Alexa ongeschonden uit deze ervaring, maar het leert ons allemaal hoe belangrijk het is om informatie te zoeken over de plaatsen die we bezoeken en de wezens die deze plaatsen bewonen.

alexa_reed2/TikTok

alexa_reed2/TikTok

Andere TikTok-gebruikers gaven commentaar op de video en zeiden dat de man verkeerd bezig was door het dier te onderschatten. Een andere gebruiker reageerde op de video van Alexa en zei het gedrag van de man niet na te doen. In sommige gevallen is het beter om dieren niet te benaderen en niet alleen om je eigen veiligheid te beschermen, maar ook om de ruimtes van deze wezens te respecteren. Alexa verwijderde vervolgens de video van zijn kanaal, waarschijnlijk nadat hij zich realiseerde dat hij in de fout was gegaan.

Advertisement