Hij vereeuwigt vrouwen met ongeschoren oksels omdat hij de vrouwelijke schoonheidsnormen wil uitdagen

Janine image
door Janine

21 Mei 2021

Hij vereeuwigt vrouwen met ongeschoren oksels omdat hij de vrouwelijke schoonheidsnormen wil uitdagen
Advertisement

Er zijn stereotypen en schoonheidsnormen die moeilijk te bestrijden en uit te roeien zijn, ondanks het feit dat steeds meer mensen zich inzetten om een ​​niet-geïdealiseerde en perfecte visie op sociale netwerken te promoten, door fotografische inhoud te publiceren die laat zien wat velen als “defecten” beschouwen, maar die - in werkelijkheid - iets normaals zijn. Het zijn vooral vrouwen die vechten om geaccepteerd te worden in hun normaliteit: zonder filter, zonder zich zorgen te maken over het vertonen van puistjes, striae, buik, uitgroei en lichaamshaar.

via Ben Hopper/instagram

Advertisement

benhopper/instagram

Vrouwen die zich niet scheren zijn de hoofdrolspelers op de foto’s van fotograaf Ben Hopper: de Londense fotograaf wil met zijn werken bestaande sociale codes doorbreken en de normen van vrouwelijke schoonheden uitdagen, volgens welke vrouwen zich moeten scheren en elk haartje moeten verwijderen.

Advertisement

benhopper/instagram

Waarom kunnen vrouwen het zich niet veroorloven om ze te laten groeien, zoals mannen dat doen? Waarom zouden ze zich schamen om hun armen op te tillen als hun oksels niet zijn geschoren?

benhopper/instagram

Bens project heet, niet verrassend, "Natural Beauty": hij vroeg actrices en modellen zich niet te scheren om hun natuurlijke schoonheid te tonen en om het algemene idee te weerleggen dat vrouwen met lichaamshaar onaantrekkelijk of onhygiënisch zijn. Op zijn website legt de fotograaf zijn punt uit: "Hoewel okselhaar een natuurlijke staat is, is het een statement geworden."

benhopper/instagram

"Waarom? Al bijna een eeuw lang worden we gehersenspoeld door de schoonheidsindustrie om ontharing aan te moedigen. Door een contrast te creëren tussen de gewone “trendy” vrouwelijke schoonheid en het rauwe, onconventionele aspect van vrouwelijk okselhaar, worden gedachten geïntrigeerd en wordt er een discussie begonnen."

benhopper/instagram

Het project, gelanceerd in 2007, heeft de grote ambitie om mensen voor te lichten over het fenomeen ontharing en hen te motiveren zich af te vragen waarom vrouwen met haar als onaantrekkelijk worden beschouwd. De modellen tillen zelfverzekerd hun armen op en pronken met hun haar en het interessante is dat niet alle modellen bereid waren de uitdaging van niet scheren aan te gaan, wat aantoont hoeveel vrouwen nog steeds worstelen met het breken van bepaalde maatstaven die zijn opgelegd door de samenleving, de film en de mode.

Advertisement

benhopper/instagram

Hij wil vrouwen niet dwingen om hars en scheermessen weg te doen, maar om ze te laten begrijpen dat hun schoonheid niet afhangt van hoeveel haar ze wel of niet hebben. Lichaamshaar hebben is normaal, en vrouwen zouden zichzelf met of zonder haar moeten accepteren.

Advertisement