Zie je iets tussen de zwarte en witte lijnen? Test jezelf met deze optische illusie - Curioctopus.nl
x
Zie je iets tussen de zwarte en witte…
Venetië, een Romeinse weg op de bodem van de lagune ontdekt: het is ouder dan de stad zelf Een verontrustende zwerm muggen verduistert de zon aan de Russische hemel: de indrukwekkende beelden

Zie je iets tussen de zwarte en witte lijnen? Test jezelf met deze optische illusie

25 Juli 2021 • Door Janine
10.669
Advertisement

Als je te veel tijd voor een scherm doorbrengt en een beetje afstand moet nemen van je computer of telefoon, weet dan dat de afbeelding die we je hieronder laten zien misschien niet geschikt voor je is. De reden is duidelijk: de Russische kunstenaar Ilja Klemencov, die het creëerde, vond het leuk om ons op de proef te stellen met een scène die op het eerste gezicht alleen maar een lange opeenvolging van lijnen lijkt die in zigzag in wit en zwart zijn gerangschikt.

Voel je een licht maar waarneembaar gevoel van duizeligheid door ze te observeren? Maak je geen zorgen, want je bent niet de enige. Maar zou je het geloven als we je zouden vertellen dat er meer achter deze regels schuilgaat? Als je nee hebt geantwoord, geef deze afbeelding dan een tweede kans, want er zit iets... of iemand “in verstopt”! Klaar om erachter te komen?

foto: Imgur

Het beeld is er zo een die erin slaagt ons aan het scherm gekluisterd te houden, wachtend om het juiste antwoord te vinden. Kijk eens goed naar de zigzaglijnen die Klemencov heeft gemaakt, want je zult misschien ontdekken dat ze een verrassing verbergen. Waar hebben we het over? Het is aan jou om de oplossing te vinden!

Een tipje van de sluier kunnen we echter wel oplichten. Achter (of in?) het beeld met de titel van de Russische kunstenaar “They Can Disappear” zit een dier, evenals een belangrijke boodschap over het behoud van de natuur op onze planeet. Kijk maar eens goed, misschien zit je in de buurt van het antwoord...

foto: Imgur

Heb je het gezien? Is het er nog of is het verdwenen? Hij is het: een pandabeer, en om precies te zijn het logo van het World Wildlife Fund For Nature (WWF), dat binnen de zwart-witte lijnen verschijnt, zonder ooit al te duidelijke contouren aan te nemen. Als je het meteen zag, gefeliciteerd: niet veel mensen kunnen het snel onderscheiden. Als je eenmaal begrijpt wat zich op de foto van Klemencov verbergt, is de titel van zijn werk ook duidelijk: They Can Disappear, oftewel "ze kunnen verdwijnen" in het nederlands, net als panda's, dieren die in de natuur worden bedreigd. Naast een mooie puzzel is deze optische illusie dus ook een sterke boodschap.

Maar hoe is het mogelijk om zo'n resultaat te verkrijgen? Dankzij het McCollough-effect. Dit optische fenomeen doet zich voor wanneer we een paar minuten naar een reeks zwarte of witte lijnen staren, zoals in dit geval, en onze waarneming verandert, waardoor we op het eerste gezicht niet kunnen zien wat er werkelijk aanwezig is. Als we het eenmaal zien, kunnen we er niet meer omheen. Is het je gelukt? Heb je het gezien of probeer je het nog steeds?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt