Een ondergrondse bunker op een onbewoond eiland zal het muzikale erfgoed van de mensheid bewaken

Janine image
door Janine

16 Augustus 2021

Een ondergrondse bunker op een onbewoond eiland zal het muzikale erfgoed van de mensheid bewaken
Advertisement

Er is een gebied dat door bijna alle naties van de wereld als een neutraal land wordt beschouwd en het is de plaats waar enorme bunkers worden gebouwd die bestand zijn tegen nucleaire aanvallen en elektromagnetische explosies. Dit zijn de Svalbard-eilanden, de archipel tussen de Noordpool en Noorwegen. Hier wordt een toevluchtsoord gebouwd voor de bescherming van het muzikale erfgoed van de mensheid. Een commissie zal kiezen welke werken gered zullen worden in het geval van een kernramp of hydrogeologische instabiliteit in de wereld. Een taak die "titanisch" blijkt te zijn.

via thebarentsobserver.com

Advertisement
Global Crop Diversity Trust / Flickr

Global Crop Diversity Trust / Flickr

Op een diepte van driehonderd meter, verborgen onder een heuvel van sneeuw en ijs, op een van de meest afgelegen eilanden in het noorden van de planeet - een van de Svalbard-eilanden - wordt een bunker gebouwd om het muzikale erfgoed van de wereld te beschermen. Het project lijkt erg veel op de Global Seed Vault, de bunker waarin de biodiversiteit van de planeet is bewaard en die je op de foto ziet. Deze enorme kluizen, gebouwd in een ongelooflijk streng klimaat, zijn ontworpen om atomaire en elektromagnetische aanvallen te weerstaan ​​om de inhoud tientallen jaren te bewaren. Natuurlijk vraag je je af wie de experts zijn die beslissen welke muziek de komende 500/1000 jaar moet worden gearchiveerd.

De in Oslo gevestigde Elire Management Group die aan dit ambitieuze project werkt, heeft de International Music Council uitgenodigd om een ​​wereldwijde technische commissie van muzikanten en muziekrecensenten op te richten. Hun taak? De herinnering aan onze generaties doorgeven aan degenen die een mogelijke militaire of ecologische apocalyps zullen overleven.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Maar hoewel de keuze is gemaakt op basis van eenvoudige criteria voor het catalogiseren en verzamelen van bronnen van biodiversiteit, zal het iets heel anders zijn om vast te stellen welke werken als "universeel" moeten worden beschouwd. Het blijkt immers niet zo eenvoudig te zijn om te kiezen wat er van alle muzikale productie van alle tijden voor alle naties van de aarde moet worden bewaard.

Het gaat om het organiseren van een enorme geschiedenis van wereldmuziek waarin elk land vertegenwoordigers voorstelt voor elke historische periode. Een titanische onderneming om een ​​van de belangrijkste talen van de mens onuitwisbaar te bewaren: de stem van de ziel.

Advertisement