Restauranteigenaar steelt fooien van 22 werknemers en moet nu 1,6 miljoen aan schadevergoeding betalen - Curioctopus.nl
x
Restauranteigenaar steelt fooien van…
Opa eist vergoeding van dochter voor het oppassen op kleinkind Deze fascinerende boom lijkt te zweven en blijft in evenwicht door zijn wortels

Restauranteigenaar steelt fooien van 22 werknemers en moet nu 1,6 miljoen aan schadevergoeding betalen

22 Augustus 2021 • Door Skip
6.483
Advertisement

Werken in een restaurant, of je nou in de bediening zit of eigenaar bent, is geen makkie. De diensten die je draait zijn vaak zwaar en sta je geen moment stil. Het personeel, met name de mensen die de tafels bedienen, leunen erg op het krijgen van fooi want dat kan uiteindelijk zelfs een flink deel beslaan van de wekelijkse of maandelijkse verdienste. Er was een situatie die zich voordeed in San Francisco, die veel stof deed opwaaien. Namelijk dat 22 werknemers in een restaurant gelegen in de Chinese wijk, een schadevergoeding gaan krijgen van 1,6 miljoen dollar na de restauranthouder te hebben aangeklaagd voor het onrechtmatig toe-eigenen van salaris.

via: KTVU

De groep van 22 werknemers, die bestaat uit bedienend en keukenpersoneel, komt met zware beschuldigingen aan het adres van de restauranteigenaar. De mensen beweren een salaris te ontvangen dat onder het minimumloon zit en dat ze overuren niet uitbetaald krijgen. De obers kregen per uur betaald, maar de mensen in de keuken juist een maandsalaris. Bovendien hebben alle werknemers de eigenaren ervan beschuldigd de fooi voor bedienend personeel in te houden

De aanklacht had tot gevolg dat de commissaris van de Californische arbeidscommissie de eigenaren verzocht heeft een schadevergoeding van 1,6 miljoen dollar uit te keren aan het personeel. De eigenaren hebben echter protest aangetekend tegen het bevel. Vervolgens zijn de partijen tot een akkoord gekomen. Er is afgesproken dat elke werknemer 73.000 dollar krijgt, daar is overwerk en de achtergehouden fooi bij inbegrepen. De commissaris verklaarde "dat het volgens de Californische wetgeving het werkgevers verboden is fooien aan te nemen die zijn achtergelaten voor het bedienend personeel. Zoals overeengekomen zal de werkgever de werknemers alle fooi, een bedrag dat in totaal meer dan $ 400.000 is, vergoeden." De werkgevers moeten dus verplicht in totaal 1,6 miljoen dollar uitkeren aan hun werknemers.

Advertisement

Werknemer Jayden Zhou zegt in een statement:"Ik en mijn collega's hebben er vaak voor gekozen door te bijten en niets te zeggen totdat dit op een gegeven moment niet meer was vol te houden en we de handen ineen hebben geslagen om te knokken voor hetgeen waar we recht op hadden. Als je salaris van je wordt gestolen dan is je hoofd laten hangen en in stilte lijden geen oplossing. Door samen sterk te gaan staan en voor onszelf op te komen hebben we gekregen waar we recht op hadden. Ik hoop dat deze zaak een duidelijk signaal is voor werkgevers dat ze zich moeten houden aan de wet." Wanneer onrecht plaatsvindt is een aanklacht indienen, hoe moeilijk ook, nooit iets verkeerds.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt