Vrouwtjes-octopussen gooien voorwerpen naar mannetjes die ongewenste “avances” maken

Janine image
door Janine

06 September 2021

Vrouwtjes-octopussen gooien voorwerpen naar mannetjes die ongewenste “avances” maken
Advertisement

Geleerden zijn altijd gefascineerd geweest door de manier waarop verschillende diersoorten zich gedragen tijdens paring of paringspogingen: een van de meest sensationele en interessante voorbeelden is dat van de zwarte weduwe die het mannetje verslindt na het paren. Vrouwtjes-octopussen nemen ook een interessant gedrag aan in de paringsfase; of, in het bijzonder, wanneer paren ongewenst is.

via independent

Advertisement
 Serena Repice Lentini/Unsplash

Serena Repice Lentini/Unsplash

Uit onderzoek van onderzoekers van de Universiteit van Sydney bleek dat vrouwtjes-octopussen zich op een ongebruikelijke en nogal grappige manier gedragen: ze gooien voorwerpen - en met name zand, schelpen en algen - naar mannetjes wanneer ze ongewenste “avances" maken. De onderzoekers bestudeerden octopussen om precies te zijn in Jervis Bay, aan de zuidkust van New South Wales. Wetenschappers observeerden een vrouwtjes-octopus die tien keer voorwerpen naar een mannetjes-octopus gooide, waarvan ze er vijf wist te raken. Waarom vertoonde ze zulk agressief gedrag? Omdat de mannetjes-octopus herhaaldelijk had geprobeerd met haar te paren. Soms waren pogingen om het mannetje te raken echter niet succesvol; in dat geval werden de vissen helaas en onbedoeld geraakt.

Advertisement
Matias Tapia/Unsplash

Matias Tapia/Unsplash

Hoewel het misschien een ongebruikelijke praktijk lijkt, is het gooien van voorwerpen door octopussen heel gewoon. De onderzoekers verklaarden dat "materiaal wordt verzameld dat ze tussen de tentakels houden en het vervolgens gooien. De kracht wordt niet overgebracht door de tentakels, zoals bij een menselijke lancering, maar de tentakels organiseren de projectie van de worp. "Het uitgevoerde onderzoek heeft daarom aangetoond dat octopussen vallen in de categorie dieren die voorwerpen naar andere exemplaren gooien - meestal van dezelfde soort. - wanneer ze door zeer specifieke redenen worden gedreven. Geleerden hebben in feite gespecificeerd dat "als ze het echt op hen gemunt hebben, deze lanceringen gericht zijn op individuen van dezelfde populatie in sociale interacties - de minst voorkomende vorm van niet-menselijke lancering." Wanneer paringspogingen herhaald en ongewenst zijn, aarzelen vrouwtjes-octopussen niet om actie te ondernemen, zelfs als deze extreem is. Kende je dit gedrag van hen?

Advertisement