In Italië is een zeldzaam exemplaar van een varkenshaai gevonden: het gromt als een varken

Janine image
door Janine

16 September 2021

In Italië is een zeldzaam exemplaar van een varkenshaai gevonden: het gromt als een varken
Advertisement

Zelfs als de natuur ons in de loop van de tijd heeft gewend aan de meest uiteenlopende verrassingen, zullen we ons altijd blijven verbazen over wezens en verschijnselen die zich aan ons voordoen op manieren, plaatsen en vormen die we nooit zouden hebben gedacht te zien. De Italiaanse kustwacht weet er alles van, die in Toscane een dier van dichtbij heeft ontmoet dat even zeldzaam als uniek is, wat een echte golf van reacties en opmerkingen op het web teweegbracht.

De ontdekking vond plaats in de wateren van Portoferraio, op het eiland Elba waar een wezen zoals dat waarover we je gaan vertellen nog nooit gezien was. Juist om deze reden had het nieuws een grote weerklank. Het is voldoende om naar deze vis te kijken om te beseffen dat je met iets ongewoons wordt geconfronteerd. De reden? Het is een haai die op een varken lijkt, die geluiden kan maken die erg lijken op die van varkens.

via Isola d'Elba App/Facebook

Advertisement
Isola d'Elba App/Facebook

Isola d'Elba App/Facebook

Het is geen toeval dat dit dier (Oxynotus centrina) algemeen bekend staat als een varkenshaai. Het uiterlijk van zijn snuit - laten we eerlijk zijn, niet de meest aangename - lijkt in feite op dat van een varken. En het is zeker geen gewone vis in die wateren. Hoewel het in feite al is waargenomen in de Middellandse Zee, leeft het meestal op diepten waar het onzichtbaar is voor mensen (tussen 100 en 700 meter), en het is nog niet duidelijk hoe het mogelijk was om het in een gebied te vinden als dat van de haven van Portoferraio.

Naast het uiterlijk van zijn snuit, is er een ander kenmerk dat dit dier onderscheidt, het geluid dat het maakt als het uit het water komt, dat lijkt op het grommen van een varken. De Italiaanse officieren die de ontdekking bekendmaakten, konden het echter niet horen, omdat het dier op het moment van de ontdekking al levenloos was en aan de oppervlakte dreef.

Advertisement
Isola d'Elba App/Facebook

Isola d'Elba App/Facebook

Het exemplaar, meer dan een meter lang, is in elk geval een intrigerende ontdekking dat veel vragen oproept. De oxynotus wordt in feite als een kwetsbare soort beschouwd door de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten, en zijn gebruikelijke habitat is zeker niet de Middellandse Zee.

Zijn langgerekte rugvin en zijn karakteristieke heldere stippen, evenals natuurlijk zijn uiterlijk, waren genoeg om een ​​breed debat op het web aan te wakkeren, met duizenden mensen die hun standpunten wilden uiten, soms zelfs op een behoorlijk fantasierijke manier. Om maar een voorbeeld te geven, er waren mensen die spraken over "gemuteerde vissen"...

Een nogal indrukwekkende ontdekking, vind je ook niet?

Advertisement