Hij plant 40 jaar lang elke dag een boom: nu heeft hij een weelderig bos van 550 hectare gecreëerd - Curioctopus.nl
x
Hij plant 40 jaar lang elke dag een…
Een team van studenten presenteert de eerste stacaravan op zonne-energie: deze heeft een autonomie van 730 km

Hij plant 40 jaar lang elke dag een boom: nu heeft hij een weelderig bos van 550 hectare gecreëerd

23 September 2021 • Door Janine
2.983
Advertisement

Soms is het simpele idee van een gewillige man voldoende om alles te veranderen en leven te geven aan ondernemingen die op het eerste gezicht gewoonweg onmogelijk lijken. Dit is geen cliché, maar pure realiteit. Een realiteit die prachtig wordt weergegeven door de man waarover we je gaan vertellen.

Het was 1979 toen Jadav Payeng, toen zestien jaar en inwoner van Assam, in India, diep werd geraakt door een aantal rampzalige natuurlijke gebeurtenissen die zijn land hadden getroffen. Hevige overstromingen en een vijandig klimaat hadden zorgwekkende gevolgen gehad voor de flora en fauna van het riviereiland Majuli, aan de Brahmaputra. Geconfronteerd met zo'n verwoesting, drong een heel precies idee in Jadav's geest op: het was tijd om concrete actie te ondernemen en zijn inspanningen te wijden aan het helpen van de natuur om te herstellen.

via: NPR

Payeng wist wat hij moest doen. Hij besloot met heel zijn hart dat het tijd was om het aanzien van dat eiland te veranderen. Hoe? Het creëren van schaduw en nieuwe bronnen van zuurstof en een toevluchtsoord. Simpel gezegd: door bomen te planten. Zo plantte hij, gewapend met grote wilskracht, elke dag een jonge boom in de grond. Bamboe, katoen en vele andere: de door Jadav gekozen plantensoorten hebben een echt bos gecreëerd, die zich in korte tijd in al zijn pracht liet zien.

Binnen een paar jaar bloeide het Indiase eiland letterlijk op, bedekt met 550 hectare weelderige vegetatie. Een heel ander scenario dan het dorre dat het ooit kenmerkte. Het is geen toeval dat Jadev tegenwoordig ook bekend staat als "de man van het bos": zijn verhaal ging snel de wereld rond en werd een ongelooflijk voorbeeld van toewijding, liefde voor de natuur en wilskracht.

Advertisement

En het is bijna overbodig om stil te staan ​​​​bij de voordelen die zijn actie de natuur heeft gebracht. We hebben het niet alleen over een reddingsactie voor de flora, maar ook over een echt geschenk dat Payeng aan de dieren in het wild heeft gegeven. De herbebossing van het eiland heeft in feite vele soorten wilde dieren aangetrokken, die nu beschutting en voedsel kunnen vinden van de bomen die deze man dag in dag uit met zijn handen heeft geplant.

Om een ​​duidelijker beeld te krijgen van de ongelooflijke prestatie die Jadav heeft geleverd, moet je bedenken dat het bos dat hij heeft gecreëerd bijna twee keer zo groot is als Central Park in New York. En dat kleurrijke, gevarieerde ecosysteem vol leven fungeert ook als een natuurlijk "schild" tegen de erosie die kenmerkend is voor de kusten van het eiland Majuli. De bomen en planten beschermen in feite de kusten tegen de acties van het water. Een echte weldoener, vind je niet? Verhalen zoals die van hem slagen er echt in om ons wat hoop en vertrouwen terug te geven!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt