In Marokko is een 120.000 jaar oude "kleermakerij" ontdekt: het is een van de oudste ooit gevonden

Janine image
door Janine

29 September 2021

In Marokko is een 120.000 jaar oude "kleermakerij" ontdekt: het is een van de oudste ooit gevonden
Advertisement

Heb je er ooit over nagedacht wanneer bepaalde gebruiken en gewoonten begonnen in de geschiedenis van de mensheid? Sommigen van hen, zoals het aankleden en bedekken van het lichaam, zijn zo vanzelfsprekend en geworteld dat hun oorsprong verloren is gegaan in de meest verre geschiedenis.

Toch komen er van tijd tot tijd ontdekkingen die ons, met hun belangrijkheid, nauwkeurigere en waardevollere informatie geven over de gebruiken van de oudheid, en die ons alleen maar met charme kunnen vervullen. Waar we het nu over hebben, betreft juist de kleding van prehistorische mannen en vrouwen. In een grot in Afrika bevonden de onderzoekers zich voor een getuigenis die ronduit ongelooflijk is: een omgeving die we zouden kunnen definiëren als een oude “kleermakerij”, een van de oudste die tot nu toe bekend is.

via Smithsonian Magazine

Advertisement

We zijn in Marokko, om precies te zijn in de grot van Contrebandiers, niet ver van de stad Temara. Het is hier dat archeologen zijn gestuit op wat volgens hen het oudste bewijs is van het bestaan ​​van prehistorische kleding.

We hebben het over een site van 120.000 jaar geleden. Gezien het verre tijdperk hadden wetenschappers zeker niet verwacht daar echte overblijfselen van kleding te vinden om zich te bedekken. Die plaats werd echter gebruikt om ze te maken. Het is daarom niet zo onjuist om het “kleermakerij” te noemen, zozeer zelfs dat er in de grot tientallen werktuigen werden gevonden die de mannen van die tijd gebruikten om leer en bont te bewerken om over de meest geschikte kleding te beschikken om zich te beschermen tegen kou en slecht weer.

Advertisement
Max Planck Institute

Max Planck Institute

De ontdekking werd in detail beschreven in het tijdschrift iScience en is te danken aan het werk van experts van het Max Planck Institute for Science of Human History, een belangrijke academische realiteit in Duitsland. Het is ongelooflijk fascinerend om zelfs maar te bedenken dat de homo sapiens op die site kleding maakte en droeg, dankzij de gereedschappen die binnen die muren werden gevonden. Volgens wat archeologen hebben gerapporteerd, waren het waardevolle gereedschappen, zorgvuldig gepolijst en ontworpen om hun taak zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Max Planck Institute

Max Planck Institute

Het is duidelijk dat de kledingstukken die in deze oude "kleermakerij" werden geproduceerd, afkomstig waren van dieren zoals vossen, jakhalzen, wilde katten of runderen: de tekens in de grot spreken in deze zin voor zich. Vreemd genoeg, opnieuw volgens wat de onderzoekers zeiden, konden op deze plaatsen in Afrika de prehistorische kleding worden gebruikt, zelfs als het klimaat destijds niet bijzonder koud was. Dus, met een goede kans, pasten onze voorouders zich aan aan het constante en wijdverbreide dragen van kleding om zichzelf te bedekken.

Een werkelijk fascinerende getuigenis, nietwaar?

Advertisement