"Ik ben 42, maar ik ben niet gemaakt om moeder te zijn": de reactie van een vrouw op aanhoudende sociale druk

Janine image
door Janine

03 Oktober 2021

"Ik ben 42, maar ik ben niet gemaakt om moeder te zijn": de reactie van een vrouw op aanhoudende sociale druk
Advertisement

Zodra ze 30 jaar worden, voelen veel vrouwen de druk om moeder te worden. Gesprekken met familie en vrienden gaan altijd over het huwelijk, kinderen, de toekomst, het ouder worden. De prangende vraag is steeds: "wordt het niet eens tijd om aan kinderen te denken? Nu heb je de juiste leeftijd". De bedoeling is zeker niet om vrouwen lastig te vallen, maar het is het resultaat van zeer - en misschien te veel - diepgewortelde overtuigingen in de samenleving volgens welke vrouwen op een bepaalde leeftijd noodzakelijkerwijs moeder moeten worden.

via yammireyna/Instagram

Advertisement
yammireyna/Instagram

yammireyna/Instagram

Yamila Reyn is een 42-jarig model dat heeft besloten openlijk te spreken over haar visie op het moederschap, in de hoop vrouwen te helpen die zich in dezelfde situatie bevinden - en die vaak worden bekritiseerd - en in de hoop een nieuw perspectief te bieden aan alle mensen die geloven dat vrouwen op een bepaalde leeftijd moeten streven naar het krijgen van een kind. De vrouw heeft een partner en ondanks dat ze fysiek fit is en op het punt staat te trouwen, heeft ze besloten geen kinderen te krijgen en prioriteit te geven aan andere aspecten van haar leven.

Advertisement
yammireyna/Instagram

yammireyna/Instagram

De vrouw gaf toe dat ze zich niet geschikt voelt om moeder te zijn: “Moeder zijn is een grote verantwoordelijkheid. Ik heb het gevoel dat ik niet op deze wereld ben gekomen om kinderen te krijgen. Ik ben niet volwassen genoeg om moeder te zijn, het is niet iets waar ik naar streef in het leven, het is geen doel voor mij”. Ondanks de woorden van mensen die haar dierbaar zijn, die herhaalden dat ze niet veel tijd beschikbaar meer heeft, is ze altijd bij haar standpunt gebleven. Ze bekende ook dat "ik meer moeder wilde zijn voor mijn ouders dan voor mezelf", omdat haar ouders veel druk op haar uitoefenden. Maar ook zij kozen ervoor om het geluk van hun dochter te ondersteunen, ongeacht haar keuzes met betrekking tot het moederschap. De vrouw weet dat de sociale druk die vrouwen oplegt om kinderen te krijgen ondraaglijk kan worden, maar er is niets meer mis dan ervoor te kiezen moeder te worden om anderen een plezier te doen.

Advertisement