De beste tips voor het verzorgen van Sansevieria, de prachtige plant die het huis zuivert

Janine image
door Janine

28 Oktober 2021

De beste tips voor het verzorgen van Sansevieria, de prachtige plant die het huis zuivert
Advertisement

Een van de meest populaire planten om thuis te hebben, is tegenwoordig ongetwijfeld de sansevieria. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom deze groenblijvende plant zo populair is bij mensen.

Met een hiermee verrijkte woonomgeving sla je een geweldig figuur: het aspect is objectief gezien aangenaam, zozeer zelfs dat de sansevieria (ook wel sanseveria genoemd) perfect is voor al die situaties waarin je het meubilair en design wilt verfraaien met een fascinerend vleugje groen. Maar de voordelen zijn niet beperkt tot de esthetiek. Deze plant is in feite een echt geschenk dat de natuur ons heeft gegeven, ook in termen van bruikbaarheid en welzijn. Klaar om meer te weten te komen met enkele tips om het te verzorgen en het op de beste manier te laten groeien?

via Colorado State University & Denver County Extension Master Gardener

Advertisement
Enzo Rippa/Wikimedia

Enzo Rippa/Wikimedia

De sansevieria is een succulent van de Aspergefamilie die oorspronkelijk uit Azië en Afrika komt en die echt lijkt te bestaan ​ om in onze huizen plaats te nemen. Niet alleen omdat hij mooi is om te zien, maar ook door zijn kleine formaat, de schaarse aandacht die hij vraagt ​​en vooral omdat hij de lucht zeer efficiënt kan zuiveren, zoals meerdere onderzoeken hebben aangetoond.

De bekendste is zeker die van de NASA, waarin de sansevieria een belangrijke plaats heeft ingenomen tussen de verschillende planten die in staat zijn om de verontreinigende stoffen die aanwezig zijn in wat we inademen te absorberen, terwijl ze tegelijkertijd zuurstof afgeven. Hoewel het geen speciale zorg vereist, moeten we, als we gezonde exemplaren willen hebben, enkele eenvoudige maar nuttige voorzorgsmaatregelen in gedachten houden.

De variëteiten zijn talrijk, van de kleinste tot die met verschillende bladvormen. Ze worden echter allemaal gekenmerkt door gemeenschappelijke eigenschappen die ons helpen ze op hun best te houden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

1. Licht en plaatsing: Ten eerste hebben ze veel omgevingslicht nodig en mogen ze niet worden blootgesteld aan temperaturen onder de 10°C. Warme kamers zijn daarentegen geen probleem, want de sansevieria weerstaat perfect in deze contexten. Het is daarom van fundamenteel belang om het op de beste manier te positioneren, omdat het licht moet ontvangen, maar niet rechtstreeks.

2. Hoeveel water moet je geven? Als je eenmaal de beste hoek van het huis hebt gevonden om je sansevieria te laten groeien, hoef je niet te veel aandacht te besteden aan het water geven. In feite zal het alleen nodig zijn om het water te geven als de grond erg droog is, met tussenpozen die enkele weken of een maand van elkaar verwijderd kunnen zijn. Wees altijd voorzichtig om niet te overdrijven!

3. Welke grond is ideaal? Universele aarde is perfect voor de sansevieria, eventueel met toevoeging van een laag klei of potscherven op de bodem van de pot.

4. Is het nodig om het te snoeien? Het antwoord is nee. Het is voldoende om de bladeren van tijd tot tijd schoon te maken en de droge of zieke bladeren te elimineren.

5. Wanneer verpotten en hoe kun je hem stekken? Voor het verpotten is het voldoende om dit om de twee jaar te doen, bij voorkeur in het voorjaar, in een grotere pot om het stekken te vergemakkelijken. Voor dit doel, door de takken te verdelen of de bladeren af te snijden, de jonge uitlopers te nemen en ze opnieuw in de grond te planten, kun je een nieuwe plant krijgen. Je hoeft alleen maar te wachten om het te zien verschijnen!

Kortom: deze plant is echt ideaal voor iedereen die een natuurlijk element vol charme in huis wil hebben, nuttig voor de gezondheid en zeer gemakkelijk te verzorgen. Je hoeft geen "groene vingers” te hebben om ermee om te gaan en met weinig zorg zal de sansevieria je veel plezier bezorgen! Klaar om hem te verwelkomen in je huiskamer?

Advertisement