Hoe je je elektriciteitsverbruik kunt verminderen in 4 eenvoudige stappen

Janine image
door Janine

18 November 2021

Hoe je je elektriciteitsverbruik kunt verminderen in 4 eenvoudige stappen
Advertisement

Het verminderen van het energieverbruik wordt essentieel als je geen zeer hoge rekeningen wilt ontvangen. In de koudste en warmste periodes van het jaar heeft het verbruik de neiging om te stijgen: het inschakelen van de airconditioners of verwarmingen om de temperatuur te verlagen of te verhogen is onvermijdelijk. Is het nog mogelijk om het energieverbruik in huis te beperken? Absoluut: door deze kleine trucjes toe te passen en aandacht te besteden aan de kleinste gewoontes, kun je de totale kosten verlagen. Er zijn slechte gewoonten die we door onoplettendheid hebben ingevoerd: hoe vaak heb je de stekker niet in het stopcontact laten zitten om de batterij op te laden? Laten we eens kijken naar enkele nuttige tips om het totale verbruik te beperken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

1) Houd apparaten niet aangesloten in stand-by: we merken het vaak niet, maar we hebben vaak de neiging om apparaten in stand-bymodus aan te laten staan. We doen het met de televisie, met de computer of met huishoudelijke apparaten. In de standby-modus blijven de apparaten echter stroom verbruiken. Voordat we gaan slapen of het huis verlaten, moeten we ervoor zorgen dat apparaten correct zijn uitgeschakeld. We kunnen ze voor de veiligheid loskoppelen van de stroom. Het gebeurt vaak bij elektrische ovens en magnetrons: deze hebben een display dat in stand-by de tijd aangeeft of waar een klein lampje knippert. Er is elektriciteit nodig om die klok en het licht van stroom te voorzien, dus als dit hulpmiddel niet in gebruik is, kun je de stekker uit het stopcontact halen.

2) Gebruik de stekkerdoos met de schakelaar: als er veel apparaten op één plek zijn aangesloten, gebruik dan een stekkerdoos. Je kunt niet alleen gemakkelijker verschillende apparaten aansluiten op een stekkerdoos, maar je kunt ook alle apparaten gemakkelijker uitschakelen door een enkele schakelaar uit te zetten.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

3) Koppel de apparaten die je niet gebruikt los: Printer, Blu-Ray/dvd-speler, en de stereo zijn elektronische apparaten die niet vaak worden gebruikt. Ook deze hulpmiddelen verbruiken veel energie als ze ondanks dat ze niet worden gebruikt aan het stopcontact blijven zitten. Een goede gewoonte is om de stekker uit het stopcontact te halen, vooral wanneer je ze voor een langere tijd niet gebruikt.

4) Kies apparaten met een laag verbruik: ook huishoudelijke apparaten hebben een energieklasse. Hoe efficiënter deze is, hoe meer elektriciteit wordt bespaard. Klasse A+++, Klasse A++ of Klasse A+ toestellen, oftewel die met een zeer efficiënt verbruik, garanderen een vermindering van het verbruik tussen de 25% en 45%, afhankelijk van het apparaat. De aanschaf van een zuinig apparaat is een uitgave die dankzij de besparing op de rekening in korte tijd wordt afgeschreven.

Advertisement