Gooi gefrituurde olie niet weg: je kunt het op deze 4 alternatieve manieren hergebruiken - Curioctopus.nl
x
Gooi gefrituurde olie niet weg: je kunt…
Samen oud worden: in Parijs kunnen oudere vrouwen ervoor kiezen om in solidaire woningen te wonen Zij vergeet haar portemonnee en hij bestelt alleen voor zichzelf: de rampzalige eerste date

Gooi gefrituurde olie niet weg: je kunt het op deze 4 alternatieve manieren hergebruiken

21 November 2021 • Door Janine
1.773
Advertisement

Wat doe je met frituurolie nadat je het hebt gebruikt om te frituren? Het weggooien ervan is een delicate praktijk: het in het toilet of de gootsteen gooien is om verschillende redenen een optie die niet in overweging moet worden genomen. Ten eerste omdat gefrituurde olie zeer vervuilend is: het is geen organisch of biologisch afbreekbaar product; ten tweede loop je het risico dat het verstopt raakt in de riolering. Het hergebruiken van olijfolie of plantaardige olie die je hebt gebruikt om te frituren is niet alleen mogelijk, maar is ook een praktische optie: het kan in verschillende situaties worden omgezet in een nuttige hulpbron. Laten we eens kijken wat je met olie kunt doen nadat je het hebt laten afkoelen.

foto: cvc/Flickr

Het houdt de huid gehydrateerd

Als je huid bijzonder droog wordt, misschien door de kou of na het gebruik van een scheermesje, kan gebruikte olie je helpen. Nadat je het goed hebt gefilterd en ervoor hebt gezorgd dat alle voedselresten zijn verwijderd, kun je een paar druppels op een droge huid druppelen: het zal nuttig zijn om het te hydrateren.

Sneeuw scheppen

Als je op een plek woont waar het vaak sneeuwt, moet je de gebruikte olie absoluut niet weggooien: het is handig om sneeuw te scheppen. Vet de schop in met olie: zo blijft de sneeuw niet aan de schep plakken en glijdt hij makkelijker weg, wat het werk vergemakkelijkt.

foto: dunk/Flickr

Geurkaarsen maken

Na het laten afkoelen, filter je de gefrituurde olie - ook wel "gebruikte olie" genoemd, met een fijnmazig gaasje, om alle voedselresten te verwijderen. Met gebruikte olie kun je geurkaarsen maken. Het enige wat je nodig hebt is een etherische olie naar keuze, om de kaars een geur te geven, en een houder om de kaars in te plaatsen. Potjes of glazen zijn hiervoor geschikt. Laat de eerder gefilterde olie minimaal 24 uur afkoelen voordat je de kaars maakt. Voeg de lont van de kaars toe, zodat deze uit de pot steekt, en help jezelf - indien nodig - met ijzerdraad. Giet nu de gebruikte olie erbij en voeg een paar druppels etherische olie toe.

Advertisement

Wasmiddel maken

Met gebruikte olie is het ook mogelijk om zeer nuttige producten te maken voor het schoonmaken van het huis: een voorbeeld is wasmiddel. Voor de realisatie ervan is echter bijtende soda vereist: het is een zeer sterke minerale basis die moet worden behandeld met rubberen handschoenen en het dragen van een masker op het gezicht en een veiligheidsbril. Om dit doe-het-zelfproduct te maken, moet je bijzonder voorzichtig zijn: hiervoor moet je de doses en de procedure volgen die in de recepten worden aangegeven en iemands hulp vragen.

Ken jij andere alternatieve toepassingen van gefrituurde olie?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt