Stop met het weggooien van eierschalen: ze zijn handig om deze 3 problemen in de keuken op te lossen - Curioctopus.nl
x
Stop met het weggooien van eierschalen:…
Megaspider gedoneerd aan een dierentuin, een zeer giftige spin die met zijn hoektanden een nagel kan doorboren Samen oud worden: in Parijs kunnen oudere vrouwen ervoor kiezen om in solidaire woningen te wonen

Stop met het weggooien van eierschalen: ze zijn handig om deze 3 problemen in de keuken op te lossen

21 November 2021 • Door Janine
3.808
Advertisement

Wanneer we een recept op basis van eieren bereiden, gooien we instinctief de schaal weg omdat we het als afval beschouwen. Maar de schaal, evenals vele andere restjes, kunnen bij verschillende gelegenheden nuttig zijn: we moeten daarom niets weggooien en objecten en hulpmiddelen creëren tegen zeer lage kosten. Je kunt ze gebruiken om objecten, kandelaars, spelletjes voor kinderen te maken, en nog veel meer. Naast andere etensresten - we hoeven alleen maar te denken aan de schil van citroenen - kunnen zelfs eierschalen sommige problemen oplossen. Laten we eens kijken welke.


foto: Flickr

Aangekoekte etensresten uit pannen verwijderen: Het lijkt vreemd, maar dankzij de eierschalen is het mogelijk om eventuele resten uit pannen te verwijderen. Misschien is het eten vast blijven zitten in een pan met antiaanbaklaag, of stond het op het punt aan te branden: geen paniek, pak de eierschalen en maak er kleine stukjes van met behulp van een vijzel. Verdeel ze over het bijzonder aangekoekte oppervlak van de pan en voeg wat zout toe. Bedek vervolgens het oppervlak van de pan, en dus de schalen, met warm water. Op dit punt kun je met een spons wrijven: in een mum van tijd en met minimale inspanning zullen de pannen weer glanzen.

foto: Flickr

Wijn- of koffievlekken verwijderen: Ken je die onaangename donkere aanslag die het oppervlak van kopjes en glazen bedekken waar een drank in gezeten heeft? De kopjes lijken geel te worden en de glazen worden dof. Ook in dit geval kunnen eierschalen van pas komen. Breek ook in dit geval gewoon de schalen en plaats ze in de glazen die je wilt schoonmaken. Vul het vervolgens met warm water en laat het een nacht weken. De volgende ochtend zijn de vlekken heel gemakkelijk te verwijderen.

Slijpen van de blendermessen: Na een tijd en meerdere keren gebruik worden de blendermessen minder scherp. Er is geen speciaal gereedschap nodig om dit probleem op te lossen: ook in dit geval zijn eierschalen voldoende. Eerst moet je ze echter een paar uur in de vriezer doen om ze te harden. Op dit punt kunnen we de bevroren schalen in de blender doen en er een beetje water bij gieten. Zet de messen een paar seconden aan en laat de blender de schalen fijnhakken. Dankzij de bevroren schelpen slijpen de messen in enkele minuten en zonder enige moeite.

Maar eierschalen zijn niet alleen handig in de keuken: ze kunnen kostbare meststoffen zijn en kunnen ook een uitstekend bleekmiddel voor wasgoed worden. Kende je deze alternatieve toepassingen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt