De hersenen van onze honden kunnen begrijpen wat we zeggen en hoe we het zeggen: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

06 Januari 2022

De hersenen van onze honden kunnen begrijpen wat we zeggen en hoe we het zeggen: dat beweert een studie
Advertisement

Iedereen die een hond heeft, weet dit al, maar ook wetenschappers kunnen het nu bevestigen: deze dieren gebruiken onze eigen hersenmechanismen om te communiceren. Na een reeks uitgebreide experimenten en geavanceerde analyses, hebben de onderzoekers vastgesteld dat honden zowel de betekenis van veel complexe woorden kunnen begrijpen als de intonatie waarmee ze worden uitgesproken, kunnen evalueren.

Om eerlijk te zijn, weet iedereen die van zijn hond houdt, dat deze wezens ons kunnen begrijpen, zelfs door alleen maar naar onze emoties te luisteren!

via Science

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De beste vriend van de mens blijft ons verrassen. Een nieuwe studie geeft aan dat honden eigenlijk veel beter in staat zijn dan velen denken om individuele woorden te begrijpen en tussen de regels van onze toespraken te lezen. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen en onthullen hoe honden dezelfde hersenmechanismen gebruiken als mensen om zowel woorden als intonaties te verwerken; op deze manier zijn ze in staat om de betekenis van al onze verhandelingen te begrijpen door zelfs de meest complexe betekenissen te evalueren (ook al werden de beste resultaten behaald bij het leren van termen die verband houden met voedsel).

Om de neurale processen achter deze taalvaardigheden te onderzoeken, hebben de auteurs van het onderzoek dertien honden getraind om stil te zitten in een functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) -scan terwijl ze naar de stemmen van hun baasjes luisterden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Tijdens deze experimenten hoorden de honden "lovende woorden" uitgesproken in "intonatie van lof", evenals dezelfde woorden gesproken met een neutrale intonatie. Vervolgens hoorden ze neutrale woorden in beide intonaties (lof en neutraal). Tegelijkertijd probeerden de onderzoekers te bepalen welke hersengebieden werden geactiveerd door woordenschat en door stembuiging.

Het bleek dat de linkerhersenhelft van het hondenbrein betrokken lijkt te zijn bij het onderscheiden van de betekenis van woorden, ongeacht hun intonatie, en zo helpt om onderscheid te maken tussen lovende woorden en neutrale termen. Ondertussen reageerde een gebied van de rechterhersenhelft dat in technisch jargon "midden-rechts ectosilvian" wordt genoemd alleen op intonatie en niet op de betekenis van woorden. Verrassend genoeg waren dezelfde processen eerder geïdentificeerd in het menselijk brein.

Pixabay

Pixabay

In een verklaring legde studieco-auteur Attila Andics uit dat dit onthult hoe het hondenbrein "niet alleen afzonderlijk analyseert wat we zeggen en hoe we het zeggen, maar ook de twee soorten informatie integreert om tot een uniforme betekenis te komen".

Let daarom voortaan op met wat je tegen je trouwe viervoeter zegt!

Advertisement