Laat de oplader niet in het stopcontact zitten: dit zijn de 3 gevaren die je loopt

Janine

19 Januari 2022

Laat de oplader niet in het stopcontact zitten: dit zijn de 3 gevaren die je loopt
Advertisement

In dit artikel leggen we uit waarom je je oplader niet te lang in het stopcontact moet laten zitten, noch wanneer je je telefoon oplaadt, noch wanneer je je smartphone uit de oplader haalt. We gebruiken onze smartphones allemaal veel, waardoor de batterij snel leegloopt. Uit gewoonte of uit afleiding hebben we de neiging om - als de smartphone eenmaal is losgekoppeld - de oplader in het stopcontact te laten zitten, ondanks dat er geen apparaat wordt opgeladen. Laten we eens kijken wat de redenen zijn waarom we deze slechte gewoonte meteen moeten opgeven.

via TFC Electric

Advertisement
Flickr

Flickr

1. De oplading

Als de oplader constant in het stopcontact zit, zal deze beschadigd raken en - na verloop van tijd - oververhit raken en verslechteren, waardoor hij het apparaat niet goed kan opladen. Dat geldt niet alleen voor de smartphone-oplader, maar ook voor die van laptops.

2. Kortsluiting

Veel van de opladers op de markt voldoen niet aan de veiligheidsnormen: het zijn de goedkoopste apparaten en worden niet samen met het elektronische apparaat verkocht. Deze modellen hebben geen isolerend vermogen en kunnen potentieel gevaarlijke kortsluitingen veroorzaken.

3. Energieverspilling

Ook al is de oplader niet aangesloten op een elektronisch apparaat, verbruikt hij toch energie. Hoewel in veel mindere mate, verbruikt het nog steeds elektriciteit en - op de lange termijn - kunnen de kosten echt aanzienlijk zijn.

Pexels

Pexels

Kortom, het aangesloten houden van de oplader in het stopcontact kan schade veroorzaken die niet mag worden onderschat: het kan leiden tot gevaarlijke kortsluitingen, meer energieverspilling veroorzaken - met hogere kosten in rekeningen - en kan op den duur de oplader en de apparaten waarop hij is aangesloten beschadigen. Met kleine voorzorgsmaatregelen kan deze schade echter worden beperkt en geëlimineerd. Let er niet alleen op dat je de oplader uit het stopcontact haalt wanneer je deze niet gebruikt om de apparaten van stroom te voorzien, maar zorg ervoor dat je je smartphone, tablet of computer niet meer oplaadt dan nodig is wanneer deze in het stopcontact zit: te vaak laten we ze de hele nacht opladen, waardoor de batterij van het apparaat zelf beschadigd raakt.

Advertisement