"Ik ga weg": verkoopster in een supermarkt neemt ontslag in het bijzijn van iedereen door een luidspreker te gebruiken

Janine image
door Janine

31 Januari 2022

"Ik ga weg": verkoopster in een supermarkt neemt ontslag in het bijzijn van iedereen door een luidspreker te gebruiken
Advertisement

Alle mensen streven ernaar het werk van hun dromen te doen, of op zijn minst een lonende baan te hebben, zowel vanuit professioneel oogpunt als vanuit menselijk en economisch oogpunt. Sommige werkcontexten zijn echter verre van voldoening gevend: veel mensen worden gedwongen genoegen te nemen met een minimumloon en een giftige werkomgeving om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Voor sommige werknemers is het echter tijd om "genoeg" te zeggen en in opstand te komen tegen de ongelijke en ongezonde dynamieken. De vrouwelijke hoofdpersoon van dit verhaal heeft ervoor gekozen om het op een flagrante, epische manier te doen, door iedereen deel te laten nemen aan haar ongemak en rampzalige bedrijfsbeleid.

via Bet McGrath/Facebook

Advertisement
Bet McGrath/Facebook

Bet McGrath/Facebook

De vrouw heet Beth McGrath en ze heeft lange tijd, ongeveer 5 jaar, in een Walmart-supermarkt in Louisiana gewerkt: in al die jaren heeft Beth alle sterke en zwakke punten van het bedrijf leren kennen. De vrouw, ongelukkig met de zakelijke context, koos ervoor om op een werkelijk unieke manier ontslag te nemen. Beth filmde zichzelf tijdens de aankondiging van haar ontslag, en plaatste de video op haar Facebook-profiel: we linken het hier, maar we waarschuwen je dat Beth krachtige en expliciete taal gebruikt. Wat deed de vrouw? Ze nam de luidspreker van de kassa en riep in het bijzijn van iedereen - dat wil zeggen, klanten, collega's en superieuren:

"Klanten en medewerkers van Walmart opgelet, mijn naam is Beth van de afdeling elektronica. Ik werk nu bijna vijf jaar bij Walmart en ik kan wel zeggen dat iedereen hier overwerkt en onderbetaald is. We worden elke dag slecht behandeld door het management en de klanten. Elke keer dat we een probleem hebben met onze meerderen, wordt ons verteld dat we vervangbaar zijn. Jullie zouden je moeten schamen voor de manier waarop jullie je werknemers behandelen. Ik hoop dat jullie je families niet aanspreken zoals jullie ons aanspreken. Vaarwel met deze baan, ik stop ermee!"

Advertisement
Bet McGrath/Facebook

Bet McGrath/Facebook

De video werd al snel populair en kreeg veel bijval: vrienden, familieleden en onbekenden vierden het gebaar van het meisje en benijdden haar moed. Mensen zwijgen uit angst en vermijden het uiten van ongemak en het communiceren van werkproblemen aan hun superieuren, uit angst voor de negatieve gevolgen voor hun werk.

PexelsFlickr

PexelsFlickr

Maar Beth liet zich niet ontmoedigen: ze vond de moed om ontslag te nemen en dat deed ze met opgeheven hoofd, en wist zo de aandacht van haar superieuren te trekken. Sommige gebruikers beschuldigden haar van het maken van zo’n flagrant gebaar, maar Beth maakte duidelijk: "Ik heb de video niet opgenomen voor meer zichtbaarheid. Ik heb de video opgenomen voor mijn collega's om hen te laten weten dat ik van ze hou en het beste voor hen wil. Ik wilde hun stem zijn. Ik wilde mijn stem zijn.”

Advertisement