Het lijkt nutteloos, maar is het niet: waar is dat zakje aan de voorkant van de spijkerbroek voor?

Janine image
door Janine

16 Februari 2022

Het lijkt nutteloos, maar is het niet: waar is dat zakje aan de voorkant van de spijkerbroek voor?
Advertisement

Jeans zijn een seculier kledingstuk en, in de mode van vandaag, absoluut onmisbaar: iedereen heeft er meer dan één in zijn kledingkast en ze zijn de perfecte protagonisten van de meest uiteenlopende gelegenheden, van informele tot avonduitstapjes. In de loop van de tijd hebben ze de verschillende evoluties van de mode meegemaakt, waarbij modellen met wijde pijpen werden afgewisseld met die van rechte pijpen, tot versies met een hoge taille of “skinny”.

Iets dat echter nooit is veranderd en dat nieuwsgierigheid wekt naar de functie ervan, is het kleine voorvak dat meestal aan één kant zit.

Velen vragen zich af: waarom zit het er en vooral, waar is het voor?

via Today

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Naast de achter- en voorzakken heeft de broek ook een klein zakje in een van de voorzakken. Het is zo klein dat het bijna onbruikbaar is. Sommigen gebruiken het als kaarthouder, aanstekers of munten, maar zonder al te veel overtuiging.

Wat is het doel dan?

Het antwoord komt van lang geleden: het eerste model denim jeans werd in 1879 gelanceerd door het beroemde merk Levi Strauss en had slechts vier zakken, één achter, twee voor en in één daarvan het zakje. De laatste was ontworpen om ervoor te zorgen dat cowboys de horloges van die tijd konden opbergen, met een "ui" -vorm en uitgerust met een ketting, zakhorloges genaamd. Op deze manier zouden de objecten veilig zijn zonder het risico om onderweg verloren te gaan. In feite werden zakhorloges beschouwd als luxegoederen, wat ook de sociale positie aangaf van degenen die ze bezaten.

In de jaren daarna heeft het zakje zijn oorspronkelijke functie verloren, maar is om een ​​eenvoudige esthetische reden een integraal onderdeel van de moderne jeans gebleven, een nu gedateerd accessoire met een geheel eigen charme, mede dankzij de versleten look die het heeft nadat het een aantal keer is gewassen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De curiositeiten over jeanszakjes houden daar niet op: de kleur van de draad die Levi Strauss gebruikte voor de allereerste modellen is oranje, een kenmerk dat het vandaag nog steeds onderscheidt. De reden lijkt te maken te hebben met het feit dat Jacob Davis, de Amerikaanse kleermaker die de moderne jeans uitvond, de kleur van de draad wilde afstemmen op de koperen knopen van de broek, maar een zeker bewijs hiervoor is er niet.

Daarnaast zijn de typische denim modellen voorzien van de zogenaamde bartack, een reeks zigzagsteken die met een speciale kleermakersmachine zijn gemaakt en die de delen van de jeans die gemakkelijk verslijten, zoals de zakken, steviger maken.

Als je een paar Levi's in je kast hebt hangen, is het tijd om op deze details te letten. Wist je waar het kleine jeanszakje voor diende? Heb je het ooit gebruikt?

Advertisement