Telefoon 's nachts vlakbij het bed opladen? Volgens een onderzoek loop je risico op diabetes en obesitas

Janine image
door Janine

20 Februari 2022

Telefoon 's nachts vlakbij het bed opladen? Volgens een onderzoek loop je risico op diabetes en obesitas
Advertisement

De gewoonte om steeds meer tijd op de smartphone door te brengen is wijdverbreid: op het werk, in de vrije tijd en tijdens de maaltijden is de mobiele telefoon al lang een beslist opdringerige maar onmisbare metgezel van onze dagen geworden. Alsof het een verlengstuk van het lichaam is, nemen we er vaak ook 's nachts geen afscheid van: nog een laatste blik op sociale media voor het slapengaan en het wordt bijna spijtig op het nachtkastje gelegd, rigoureus aan het stopcontact om de batterij de volgende dag op 100% opgeladen te vinden.

Velen gebruiken hun mobiele telefoon ook om 's ochtends wakker te worden, maar dat lijkt geen goed idee: volgens een onderzoek kan het 's nachts opladen van de telefoon in de buurt gezondheidsrisico's opleveren.

via Dailymail

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het onderzoek dateert uit 2014, uitgevoerd door het team van de Universiteit van Granada en vervolgens door de Universiteit van Manchester: een van de gevaren voor de gezondheid zou het oplopen van ziekten zoals obesitas en diabetes zijn.

De reden is dat de kwaliteit van onze slaap gekoppeld is aan een volledig donkere omgeving, die de aanmaak van melatonine in het lichaam kan bevorderen. Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door de opladers en de elektromagnetische golven brengen dit fenomeen in gevaar en verstoren onze rust. Het gevolg is een slechte werking van de stofwisseling en een grotere kans op het ontwikkelen van dit type ziekte.

Met andere woorden, melatonine wordt 's nachts geproduceerd, terwijl het stopt met het daglicht: een decompensatie van de slaap-waakcyclus verandert deze balans en kan problemen veroorzaken voor ons lichaam.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als je je 's nachts blootstelt aan blauw licht, wordt de afscheiding van melatonine geblokkeerd, waardoor de normale werking van de stofwisseling verandert, en de eetlust al na vijftien minuten en gedurende enkele uren toeneemt. Je kunt zelfs na het eten van een maaltijd honger voelen. Bovendien houdt blauw licht de hersenen actief en schaadt het een echt rustgevende slaap.

In de stand-bymodus is de elektromagnetische straling die uitgaat van de mobiele telefoon 2,3 milliGauss - magnetische fluxdichtheid - en stijgt tot 3,4 mG wanneer het apparaat wordt opgeladen. De elektromagnetische stralingswaarden variëren ook afhankelijk van de afstand: 5, 10 en 15 centimeter komen respectievelijk overeen met 1, 0,5 en 0,3 milliGauss.

In principe kun je de telefoon 's nachts het beste uitzetten, maar als je echt niet zonder kunt, is het een goed idee om hem op een bepaalde afstand van het bed of in een andere kamer te leggen.

Advertisement