Passagier zonder vliegervaring zet het vliegtuig aan de grond nadat de piloot onwel werd (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

13 Mei 2022

Passagier zonder vliegervaring zet het vliegtuig aan de grond nadat de piloot onwel werd (+ VIDEO)
Advertisement

Een vliegtuig dat vliegt en de piloot die onwel wordt, zonder dat iemand zijn plaats kan innemen. Is er een angstiger situatie dan deze? Waarschijnlijk niet, integendeel, zo'n scène maakt deel uit van die nachtmerriescenario's waarin niemand zich ooit zou willen bevinden.

Maar helaas kunnen ze ook in de werkelijkheid voorkomen. Een passagier is zich hier terdege van bewust, die in Florida zeer angstige momenten beleefde, na een gezondheidsprobleem dat de piloot van het kleine vliegtuig waarmee hij reisde, trof. Als je echter denkt dat een soortgelijke omstandigheid op de slechtste manier had kunnen aflopen, heb je het mis, want de man, zonder enige ervaring in het besturen van een vliegtuig, slaagde er toch in om het vliegtuig in alle veiligheid aan de grond te krijgen. Ongelooflijk? Laten we eens kijken hoe het ging.

via CNN

Advertisement
Passagier zonder vliegervaring zet het vliegtuig aan de grond nadat de piloot onwel werd (+ VIDEO) - 1

Het is nog steeds onduidelijk wat er gebeurde aan boord van de Cessna Caravan die zo'n 70 mijl van de kust van Florida passeerde, maar één ding is zeker: plotseling ging het mis aan boord. Volgens de communicatie tussen het kleine vliegtuig en de luchtverkeersleiders lijkt het erop dat de piloot onwel werd.

Een passagier die, om te beschrijven wat er gebeurde, kordaat optrad, de radio pakte en de noodsituatie doorgaf. "De situatie is hier ernstig - zei hij - de piloot is niet bij bewustzijn en ik heb geen idee hoe ik het vliegtuig moet besturen". Gevraagd naar de locatie antwoordde de man dat hij op dat moment niet wist waar hij was: hij kon alleen de kust van Florida voor zich zien liggen.

"Houd je vleugels horizontaal en probeer gewoon de kust te volgen - zo werd hij op dat moment beantwoord door de verkeersleiders - noord- of zuidwaarts. We proberen je te lokaliseren."

Zo gezegd, lijkt het misschien eenvoudig, maar stel je de onrust en spanning van zo'n moment voor. Het handhaven van de juiste helderheid en koelbloedigheid is essentieel, en het lijkt erop dat de dappere passagier hierin is geslaagd. De minuten gingen echter voorbij en de ongerustheid groeide.

Advertisement

"Hebben jullie me gelokaliseerd? - vroeg de man - ik kan mijn navigatiescherm niet aanzetten. Hebben jullie een idee?". Gelukkig konden de autoriteiten de Cessna, die kort daarna voor de kust van Boca Raton vloog, lokaliseren. Op dat moment hielpen grondverkeersleiders de passagier om het vliegtuig te landen en volgden hem stap voor stap.

Geleidelijk aan dalend, kon de man het veilig naar de landingsbanen van Palm Beach International Airport vliegen. Eenmaal daar slaakte iedereen een zucht van opluchting: een eenvoudige passagier, zonder ervaring op het gebied van de luchtvaart, had net een vliegtuig geland na een noodgeval.

"Hij volgde de instructies zeer zorgvuldig op en was erg kalm - zeiden de autoriteiten - dit was het dat het verschil maakte". Het verhaal ging, vanwege zijn bijzonderheid, onmiddellijk het web rond en wekte bewondering op en ook enige verwarring over het feit dat er maar één piloot aan boord was. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het incident, maar iedereen zou wel met zo'n passagier willen reizen!

Advertisement