"Als je geen 20% fooi geeft, verdien je geen goede service": jonge ober haalt uit op TikTok

Janine image
door Janine

13 Juli 2022

"Als je geen 20% fooi geeft, verdien je geen goede service": jonge ober haalt uit op TikTok
Advertisement

Het achterlaten van een fooi is een gebaar dat waardering uitspreekt voor de ontvangen service, maar dat geen enkele verplichting inhoudt. Elk land heeft zijn eigen gebruiken en gewoonten, maar over het algemeen is het een persoonlijke keuze om naast de te betalen rekening voor een restaurant, een verblijf of een andere ervaring, iets extra's achter te laten, maar dat mag zeker niet worden opgelegd. Volgens een jonge Amerikaan zou het echter niet zo moeten zijn: in een video op TikTok gaf hij zijn mening erover, met het argument dat alle klanten een fooi van maar liefst 20% van de totale rekening zouden moeten achterlaten.

via Daily Dot

Advertisement
blazikenben/TikTok

blazikenben/TikTok

Ben Raanan luchtte zijn hart in een video die viraal ging en zich richtte tot mensen die niet de gewoonte hebben om wat extra te betalen om te bedanken voor de service. Volgens de man moet elke klant 20% van de rekening fooi geven.

"Oké, dit is voor jullie daar," begon hij in de clip. "Als je niet weet hoe je een fooi moet geven, dan begrijp ik dat. Maar even ter informatie: $10 wordt niet meer zo gewaardeerd als vroeger. Het zijn niet de jaren vijftig, het zijn niet de jaren 2000 meer."

Ben vervolgt zijn betoog door op te merken dat $10 niet zoveel meer waard is. "Je kunt niet simpelweg $5 of $10 achterlaten aan iemand die je bedient. Het is niet grappig of leuk. Als je rekening $50 is, kun je $10 achterlaten, dat is 20%, dus dat is prima. Als je rekening $200 was en je laat me $10 achter, wordt het 5% en dat is niet goed. Doe dit niet in een restaurant. Als je terugkomt naar mijn restaurant nadat je me 5%, maar ook 10% hebt achtergelaten, zal ik iets zeggen als: ‘Was er een probleem met de service die je de vorige keer hebt gekregen?'"

Advertisement

Raanan besluit zijn tirade door te zeggen dat "mensen dit niet zouden moeten doen. Als je niet weet hoe je de fooi moet berekenen, neem dan de rekening en verplaats deze één decimaal, oftewel 10%. Verdubbel dit en het resultaat is 20%. Dit is wat je als fooi moet achterlaten."

Het is niet de enige video van de man die deze overtuiging beargumenteert: in een ander filmpje stelt hij zelfs: "Als ik geen recht heb op een fooi, heb jij ook geen recht op goede service."

Veel gebruikers kozen zijn kant, vooral barmannen en obers, mensen die in de horeca werken. Anderen hebben echter bezwaar gemaakt en vonden het niet juist om zich verplicht te voelen om voor de service te betalen.

Wat is jouw mening?

Advertisement