Man berooft de bank met onbedekt gezicht, ervan overtuigd dat het citroensap hem onzichtbaar had gemaakt

Janine image
door Janine

29 Juli 2022

Man berooft de bank met onbedekt gezicht, ervan overtuigd dat het citroensap hem onzichtbaar had gemaakt
Advertisement

Iedereen zal minstens één keer in zijn leven een nieuwsbericht op het nieuws hebben gezien of een artikel hebben gelezen dat allesbehalve realistisch leek. Sommige situaties zijn namelijk niet wat de mens gewend is te begrijpen en als echt te beschouwen, terwijl andere zo afwijken van wat gebruikelijk is dat we denken dat het per se bedrog of verhalen zijn die verzonnen zijn om wat meer consensus te bereiken.

Wat we gaan vertellen is een verhaal wat velen moeilijk zullen geloven, maar we verzekeren je dat het echt gebeurd is. En het was zo absurd dat twee psychologen van de Cornell University, David Dunning en Justin Kruger, het wilden delen, door het perfecte voorbeeld te geven van wat kan worden gedefinieerd als “cognitieve vooringenomenheid”. Waar hebben we het over? Laten we het samen ontdekken.

via Britannica

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Het was 1995 toen McArthur Wheeler, een 43-jarige man, op dezelfde dag twee banken beroofde in Pittsburg, in Pennsylvania. De man liep de banken binnen met een pistool in zijn hand en zijn gezicht volledig onbedekt, terwijl hij zich het volledige bedrag dat de kassamedewerkers in hun bezit hadden, liet geven.

McArthur was een man van één meter zeventig, met een gewicht van ongeveer honderd kilo, dus onmogelijk om niet te zien, maar hij was er diep van overtuigd dat niemand zijn ware identiteit kon achterhalen, ondanks de camera's en ondanks zijn onbedekte gezicht.

Waar kwam zijn overtuiging vandaan? Hij was er zeker van dat hij een ongelooflijk chemisch geheim kende.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Wheeler was er ongelooflijk van overtuigd dat citroensap hem onzichtbaar maakte. De dief kwam tot deze conclusie door dit in verband te brengen met het feit dat volgens hem met citroen onzichtbare letters op zijn lichaam geschreven konden worden.

Dus bedacht McArthur om citroensap op zijn gezicht te smeren, en was er zeker van dat de camera's zijn gezicht niet konden filmen.

Helaas voor hem vond en arresteerde de politie hem na een paar uur. Bij ondervraging ontdekten de onderzoekers dat de man niet gek was of onder invloed van drugs, maar gewoon dom. Hierdoor kwam hij echter terecht bij de domste criminelen ter wereld. Het zogenaamde Dunning-Kruger-effect ontstond uit dit verhaal, dat wil zeggen de overtuiging van onervaren en weinig competente individuen die de neiging hebben om hun capaciteiten te overschatten door zichzelf ten onrechte te beschouwen als experts.

Zou je ooit zo'n absurd verhaal hebben geloofd?

Advertisement