In zijn restaurant mag je je mobiele telefoon niet gebruiken: "Hier eten we een langzaam, analoog diner"

Janine image
door Janine

11 Augustus 2022

In zijn restaurant mag je je mobiele telefoon niet gebruiken: "Hier eten we een langzaam, analoog diner"
Advertisement

Eten terwijl je je mobiele telefoon gebruikt is de norm geworden: of je nu thuis bent of uit eten gaat, het is gebruikelijk om mensen te observeren die op hun mobiele telefoon kijken, in plaats van te praten met mensen die aan hun tafel zitten. De communicatie wordt steeds virtueler, ten koste van die momenten die vroeger gebruikt werden om elkaar over de dag te vertellen door samen te eten. Een onaangenaam tafereel voor een externe waarnemer, wat ons bewust maakt van een steeds verdergaande trend. Om deze reden heeft een restaurant in New Texas besloten om zijn klanten een regel op te leggen en hen te verbieden smartphones te gebruiken.

via Eater Dallas

Advertisement
Tim Love/Facebook

Tim Love/Facebook

Jezelf wijden aan het gezelschap van degenen die met ons eten, is niet alleen een kwestie van beleefdheid, maar ook een moment om te ontspannen en afstand te nemen van de technologie, die een constante en essentiële aanwezigheid van ons dagelijks leven is geworden. Tim Love, een chef-kok die een aantal restaurants in Fort Worth bezit, merkt dit ook met groeiende ergernis: de man denkt namelijk dat het tijd is om in te grijpen en terug te keren om te genieten van lunches en diners zonder een mobiele telefoon vast te houden.

Zo heeft Love een regel opgelegd om toegang te krijgen tot zijn Italiaanse restaurant Caterina's: klanten moeten hun telefoon in speciale tassen stoppen om van de service gebruik te kunnen maken. "De gastvrouw geeft elke gast een hoesje om hun telefoon in te doen, die ze tijdens het diner niet aan mogen raken", legt de chef-kok uit. "We vragen klanten vriendelijk om de telefoon in de tas te doen. Dit is geen groot probleem”.

Het doel is duidelijk: een omgeving creëren waarin we weer ruimte geven aan gezelligheid, weg van de afleiding van sociale media en het web.

Advertisement
Tim Love/Facebook

Tim Love/Facebook

"Als je twee uur lang niet zonder je telefoon kunt, is dit niet de plek voor jou", zei Love. "Ik bedoel, als mensen naar de film gaan, gebruiken ze de telefoon ook niet." Caterina's is ingericht met klasse, geïnspireerd op de jaren ’40 en ’50, die in feite geen smartphones bevatten. Gasten zijn echter niet verplicht zich van de buitenwereld te vervreemden: voor noodgevallen heeft het restaurant een vaste telefoonlijn ter beschikking gesteld, met een knalrode handset.

De bediening is ook afgestemd op de door het restaurant gekozen sfeer: bestellingen worden op een langzame manier geserveerd, zonder al te veel haast, om de gasten te helpen genieten van de juiste ontspanning. “Het is een langzaam diner, of wat ik graag een analoog diner noem, waarbij de hele ervaring je aanmoedigt om het rustiger aan te doen. Er zullen veel kleine verrassingen zijn tijdens de maaltijd."

Een geweldig idee, vind je niet? Zou jij willen eten in dit restaurant en even niet je telefoon gebruiken?

Advertisement