De oudste kaart van Groot-Brittannië onthult het bestaan ​​van een "Welsh Atlantis"

Janine image
door Janine

03 September 2022

De oudste kaart van Groot-Brittannië onthult het bestaan ​​van een "Welsh Atlantis"
Advertisement

Atlantis is de naam van een in de zee verzonken eiland, dat zich volgens Plato voorbij de Zuilen van Hercules zou hebben bevonden. In Timaeus vertelt de Griekse filosoof hoe dit eiland een echte zeemacht was, maar nadat het niet lukte om Athene te veroveren, besloot Poseidon het door het water te laten verzwelgen. Blijkbaar was er echter ook een Atlantis voor de kust van Wales, om precies te zijn tussen Aberystwyth en Aberdovey.

Een middeleeuwse kaart, de oudste van Groot-Brittannië (ongeveer 800 jaar geleden), bewaard in de bibliotheek van Oxford, getuigt van het bestaan ​​van een Welsh eiland, dat door de zee zou zijn ondergedompeld. Ter ondersteuning van dit proefschrift zijn er ook de geschriften van de geograaf en cartograaf Ptolemaeus. In zijn teksten wordt onthuld dat de kust van Wales zich ongeveer 10 km verder naar het westen zou hebben uitgebreid dan nu het geval is. Ook vertelt de legende van Cantre'r Gwaelod over een gebied dat zou zijn verzwolgen door het water.

via Independent

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Deze kaart, de Gough genaamd, zou de aanwezigheid van gebieden onthullen die niet meer bestaan. Het raadselachtige verhaal werd uitgelegd door Simon Haslett en David Willis. De twee geleerden analyseerden de kaart, de verhalen en de geofysische verschijnselen. Dit alles stelde hen in staat een verklaring te vinden.

Ooit strekte de kust van Wales zich veel meer uit over zee dan nu. Dit gebied, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd bedekt door gletsjerafzettingen. Naast de erosie van het afgezette ijs hebben de atmosferische verschijnselen het echter ook mogelijk gemaakt dat dit gebied loskwam van de rest van de kust, wat een eiland heeft gevormd. Dit alles heeft niets anders gedaan dan het niveau van het landschap verlagen, totdat het onder het wateroppervlak verdwijnt.

Advertisement
Heikki Immonen/Wikimedia Commons

Heikki Immonen/Wikimedia Commons

Deze ontdekking zou ook licht kunnen werpen op verschillende Welshe volksverhalen. Sommige vertellen over sterke en plotselinge atmosferische en aquatische verschijnselen, andere dat het ooit mogelijk was om tussen de door de zee gescheiden landen te lopen. De kaart is volgens wetenschappers goed gemaakt voor de instrumenten van die tijd, maar weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de werkelijkheid. Die van Haslett en Willis zijn voorlopig slechts theorieën. De cartografen zijn mogelijk beïnvloed door de talrijke legendes.

Wat vind jij van dit eiland? Heeft het echt bestaan ​​of is het gewoon het resultaat van fascinerende volksverhalen?

Advertisement