Jonge chef-kok neemt ontslag en klaagt zijn werkgever aan: "Ik kreeg 200 euro per maand voor een fulltime baan"

Janine image
door Janine

07 September 2022

Jonge chef-kok neemt ontslag en klaagt zijn werkgever aan: "Ik kreeg 200 euro per maand voor een fulltime baan"
Advertisement

Het vinden van de baan van je dromen en carrière kunnen maken is een doel dat niet iedereen kan bereiken en vereist een grote inzet, die niet iedereen bereid is te ondersteunen. Vaak voeren werkgevers een nadelig beleid voor jongeren die hun dromen waar willen maken, wat een verhit debat op gang brengt over de wenselijkheid van bepaalde soorten stage- of leercontracten. En die weinigen die vol goede moed beginnen, zullen vaak uiteindelijk opgeven.

Maar is het echt waar dat jongeren tegenwoordig niet meer willen werken? Laten we het samen met het verhaal van deze jonge man ontdekken.

via Ansa

Advertisement

Yuri Zaupa is een 23-jarige jonge chef-kok die in Italië woont. Hij begon vanaf zijn 14e te werken om zijn droom om chef-kok te worden te realiseren en deze droom begon al een tijdje concrete vorm aan te nemen. Hij was aangenomen in een restaurant met een nieuw concept in zijn stad, waar hij de kans kreeg om zijn inzicht over de lokale keuken in het bijzonder en meer in het algemeen over de mediterrane keuken naar voren te brengen. Het oorspronkelijke contract voorzag in een parttime dienstverband van 16 uur per week, maar de werkelijk gewerkte uren waren er veel meer: ​​tot 80 uur per week. Omdat hij zichzelf graag een kans wilde geven in de branche die hij zo leuk vindt, raakte Yuri enthousiast over de ervaring, in de hoop op het door de eigenaar beloofde vaste contract.

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Maar zijn toestand verslechterde alleen maar: de jonge man werkte maandenlang voor een hongerloon van 100 of 200 euro per week en alleen op zijn verzoek: beslist te weinig voor een jonge man die van ontbijt tot diner in zijn eentje in de keuken stond. Bij elk verzoek om een vast contract, ontkende de eigenaar deze mogelijkheid, omdat, volgens hem, "Jonge mensen moeten worden uitgebuit, ik heb nooit meer dan €1200 per maand verdiend, dus jij ook niet, je vaardigheden doen er niet toe”.

Maar Yuri, die zich bewust was van zijn waarde, wilde zo'n behandeling niet langer accepteren: terwijl het restaurant dankzij zijn gerechten steeds meer succes kreeg, zocht hij elders een baan en nam hij na 6 maanden ontslag.

Pexels- not the actual photo

Pexels- not the actual photo

De eigenaar verklaart zichzelf "verraden, belachelijk gemaakt, jongeren zijn onbetrouwbaar". Maar Yuri is van plan zijn eigen weg te gaan: hij meldde het incident in een post op Facebook en is van plan contact op te nemen met een advocaat. In de paar maanden die hij daar doorbracht, luisterde hij naar allerlei denigrerende opmerkingen over jonge arbeiders en besloot hij er iets aan te doen. Laten we hopen dat er deze keer gerechtigheid zal zijn.

“Chef-kok Borghese zei het al: jonge mensen willen niet werken en na deze ervaring heb ik zeker minder zin”, verklaarde de jonge chef-kok. En geef hem eens ongelijk!

Advertisement