Kun jij raden wat er op de afbeelding verstopt is? De optische illusie die het web rondgaat

Janine image
door Janine

13 September 2022

Kun jij raden wat er op de afbeelding verstopt is? De optische illusie die het web rondgaat
Advertisement

De menselijke geest wordt altijd aangetrokken door raadsels. De spelletjes van de logica zetten mensen ertoe aan zich in te zetten, zichzelf uit te dagen om altijd een oplossing te zoeken, buiten de gebaande paden te denken om het doel te bereiken en de moeilijke kwestie op te lossen. Het account op TikTok stereogramaday publiceert voortdurend tal van optische illusies op zijn pagina, die gebruikers ertoe aanzetten te proberen te raden welk figuur is gecamoufleerd in een wirwar van kleuren. Het raadsel beantwoorden is altijd moeilijk, omdat de dynamiek met betrekking tot binoculair zicht (dat wil zeggen de som van de twee monoculaire visies) in het spel komt.

De caleidoscopische foto lijkt een cluster van willekeurige pigmenten weer te geven, maar wat verbergt zich in werkelijkheid in deze afbeelding?

via Vision and Eye

Advertisement
stereogramaday/TikTok

stereogramaday/TikTok

Deze illusie is een autostereogram, dat wil zeggen een tweedimensionale foto met herhaalde elementen, waarin een driedimensionale figuur verborgen is. Op het eerste gezicht observeert onze geest de hele illustratie en ziet dus niets anders dan gerepliceerde 2D-modellen. De hersenen nemen daarom niets anders waar dan de reeks kleuren, omdat ze zich met beide ogen op het beeld concentreren.

De enige manier om erachter te komen welk figuur op de foto verborgen is, is door het beeld onder een iets andere hoek scherp te stellen, zodat de driedimensionale figuur, die zich op een andere diepte bevindt dan de tweedimensionale.

Gebruikers verspilden geen tijd en probeerden onmiddellijk de illusie op te lossen, de meeste helaas zonder succes. In feite ziet bijna iedereen een schip in de woestijn gecamoufleerd in de reeks kleuren.

Advertisement
stereogramaday/TikTok

stereogramaday/TikTok

Het antwoord op de vraag "wat zit er verborgen in de afbeelding?" is echter: een kameel.

Op het eerste gezicht zal onze geest niets anders zien dan een mozaïek van kleuren, zozeer zelfs dat de kameel nergens lijkt te verschijnen, maar er is een truc om hem te kunnen zien. De kijker moet eerst het scherm naderen en de afbeelding van dichtbij bekijken, en dan langzaam afstand nemen, zonder je blik er vanaf te houden, en dan, op dat moment, wordt de verborgen figuur op magische wijze zichtbaar.

Ben jij erin geslaagd het te zien?

Advertisement