Vader verandert van geslacht om zijn dochters weer te kunnen zien: “Nu heb ik dezelfde rechten als een moeder”

Janine image
door Janine

07 Januari 2023

Vader verandert van geslacht om zijn dochters weer te kunnen zien: “Nu heb ik dezelfde rechten als een moeder”
Advertisement

Elke ouder zou alles doen voor zijn kinderen en om hun welzijn te verzekeren. Opofferingen zijn vaak nodig om al het nodige voor de kleintjes te garanderen, maar elke moeilijkheid wordt beloond door hun vreugde en door ze elke dag te kunnen zien groeien. De liefde van een Ecuadoraanse vader heeft elke mogelijke barrière voor zijn grote liefde voor zijn twee dochters getrotseerd: in feite deed de man na de scheiding iets buitengewoons om ze niet op te geven, door ervoor te kiezen van geslacht te veranderen om een moeder te worden, om meer gezagsrechten te verwerven. Laten we samen het hele verhaal ontdekken.

via El Universo

Advertisement

René Salinas Ramos is een vader uit Cuenca, Ecuador, die verwikkeld raakte in een nogal gecompliceerde scheiding. De rechter had geoordeeld dat hij de twee meisjes alleen aan hun moeder kon toevertrouwen, in ieder geval tot de oplossing van de zaak. Dit bracht René tot een drastische beslissing: om zijn dochters niet op te geven, koos hij ervoor om vrouw te worden.

De man wendde zich tot de plaatselijke burgerlijke stand en veranderde wettelijk van geslacht, ondanks het feit dat de reden niet verband houdt met zijn persoonlijke identiteit, maar uitsluitend met de wens om voor zijn kinderen te kunnen zorgen. De enige hoop van Salinas Ramos was het omzeilen van het systeem van de regelgeving dat vrouwen meer rechten geeft met betrekking tot de voogdij over kinderen.

Advertisement

"Dit is het bewijs van mijn liefde voor hen", zei René. Sinds 2015 staat Ecuador zijn burgers toe om van geslacht te veranderen, op voorwaarde dat ze meerderjarig zijn en dat twee getuigen de vrije en autonome keuze van het individu kunnen garanderen. Bovendien kan het traject maar één keer plaatsvinden en moet het een minimale duur hebben van twee jaar.

René, die een van zijn dochters al anderhalf jaar niet heeft gezien, hoopt zich met hen te kunnen herenigen en de voogdij over hen te krijgen. "Nu ik een vrouw ben, kan ik moeder zijn en sta ik op gelijke voet in de strijd voor ouderlijke rechten. Ik kan ook moeder zijn: ik kan koken, liefde geven, strijken en zoveel andere moederlijke dingen.”

Ongetwijfeld een zeer moedige keuze, die de extreme wens van de man aantoont om zijn kleintjes elke dag te kunnen zien. Wat vind jij van zijn idee?

Advertisement