De ingenieuze truc van de munt op een glas ijskoud water om je gezondheid te beschermen

Janine image
door Janine

26 Augustus 2023

De ingenieuze truc van de munt op een glas ijskoud water om je gezondheid te beschermen
Advertisement

Het komt vaak voor dat je je huis voor langere tijd moet verlaten, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie of als je je familie op een andere plaats heeft en je naar hen toe gaat tijdens de verschillende feestdagen van het jaar. Wanneer je meerdere dagen van huis gaat, neem je enkele voorzorgsmaatregelen: je doet de luiken dicht, sluit in sommige gevallen het gas en zelfs het water af. Normaal gesproken worden alleen voedingsmiddelen die lang bij lage temperaturen worden bewaard in de koelkast bewaard, maar we moeten extra voorzichtig zijn met de koelkast. Het kan gebeuren dat de stroom uitvalt en vervolgens terugkeert tijdens onze afwezigheid: als dit gebeurt, kunnen we de periode van de stroomuitval niet traceren en kunnen we daarom niet weten of het voedsel in de koelkast en vriezer mogelijk is bedorven. Daarom is hier een truc die van pas komt. Laten we eens kijken hoe het werkt.

via Sheila Pulanco Russell/Facebook

Advertisement
Sheila Pulanco Russell/Facebook

Sheila Pulanco Russell/Facebook

De truc wordt gebruikt om te begrijpen of het voedsel in de koelkast mogelijk ontdooid is. Tijdens bepaalde atmosferische gebeurtenissen, of bij onderbrekingen van de elektriciteit als gevolg van onderhoudsinterventies, kan het namelijk gebeuren dat de elektriciteit uitvalt. In die gevallen kunnen de koelkast en de vriezer ook uitgeschakeld zijn, waardoor het voedsel in de koelkast kan bederven. Als voedsel wordt ontdooid en vervolgens opnieuw wordt ingevroren, kan dit zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Om deze reden is de truc van het glas en de munt bedacht.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

De bedenkster van de truc plaatste een bericht op Facebook waarin ze zegt: “Het heet de truc van het glas water. Je vult hem met water en vriest hem in. Als je het huis moet verlaten, leg je een muntje op het bevroren oppervlak. Als de munt bij terugkomst in dezelfde positie ligt, kun je er zeker van zijn dat er geen stroomstoring is geweest. Als de munt zich in het ijsblok bevindt, betekent dit dat het water is ontdooid en vervolgens weer is bevroren. In dit geval is het mogelijk dat een deel van het voedsel niet langer goed is om te eten en daarom moet worden weggegooid."

Kende jij deze truc?

Advertisement