Waarom liggen eieren in de supermarkt buiten de koeling? Dit is de reden

Janine image
door Janine

12 Juli 2023

Waarom liggen eieren in de supermarkt buiten de koeling? Dit is de reden
Advertisement

Een van de bekendste en meest geconsumeerde ingrediënten ter wereld is het ei. Dit heeft vooral te maken met zijn veelzijdigheid, juist omdat het in meerdere bereidingen kan worden gebruikt. Het kan niet alleen het middelpunt van een maaltijd worden als een zachtgekookt, gebakken, roerei of gewoon gekookt ei, maar het kan ook worden gebruikt als een ingrediënt dat veel gerechten ongelooflijk maakt. Wanneer je echter naar de supermarkt gaat om ze te kopen, moet je eens opletten, want ze zijn niet te vinden waar je zou denken.

Als je eieren wilt kopen hoef je niet naar de koelruimte van de supermarkt te gaan, want daar liggen ze niet. Hoewel het normaal is om ze in de schappen te vinden en in de voorraadkast te bewaren, weten maar weinigen de redenen ervoor. Laten we eens kijken waarom.

via Australian Eggs

Advertisement

Het grootste risico voor eieren:

Het grootste risico voor eieren:

Pixabay

Eieren worden zeer gewaardeerd omdat ze niet alleen lekker zijn, maar ook rijk aan ijzer, zink en eiwitten zijn. Ze worden dagelijks door veel mensen geconsumeerd, maar we moeten ze altijd vers eten. Als de eieren worden gekocht, liggen ze in de schappen, vandaar de twijfel waar ze thuis moeten worden bewaard: in de koelkast of in de voorraadkast?

Eieren kunnen besmet zijn met Salmonella, een bacterie die bij mensen infecties kan veroorzaken. Dit is meestal te vinden op de schaal, omdat dit het enige onderdeel is dat in contact komt met de externe omgeving, maar vooral met de uitwerpselen van de hennen. De gevallen waarin de bacterie binnenin, in de dooier of in het eiwit wordt aangetroffen, zijn veel zeldzamer.

Advertisement

Waarom vinden we ze in supermarkten buiten de koeling?

Waarom vinden we ze in supermarkten buiten de koeling?

Raysonho/Wikimedia Commons

In de Verenigde Staten worden eieren aan de buitenkant schoongemaakt voordat ze worden verkocht, een procedure die echter de verspreiding van bacteriën kan bevorderen, omdat er zich vocht op de schaal kan vormen. In Europa worden ze, voordat ze naar de verschillende verkooppunten worden vervoerd, behandeld door ophaalpunten, er is een grondige controle om er zeker van te zijn dat ze niet besmet zijn. Om deze reden worden ze, zodra ze in de winkels aankomen, bij kamertemperatuur bewaard. Op deze manier ondergaan ze geen plotselinge temperatuurschommelingen die kunnen leiden tot de vorming van vocht en dus ook van bacteriën.

Waar moeten eieren thuis worden bewaard?

Waar moeten eieren thuis worden bewaard?

Edithobayaa1/Wikimedia Commons

Veel mensen die eieren in de supermarkt buiten de koeling zien liggen, vragen zich echter af waar ze thuis het beste kunnen worden bewaard. Er is maar één antwoord op deze vraag, om te voorkomen dat eieren bederven en schade toebrengen aan degenen die ze eten. Thuis moeten eieren in de koelkast worden bewaard om de verspreiding van bacteriën te voorkomen en om een ​​juiste bewaring te garanderen. In feite moet er rekening mee worden gehouden dat de verpakkingen waarin de eieren worden bewaard niet steriel zijn, daarom is het beter om een ​​koude omgeving te garanderen om de verspreiding van micro-organismen te vertragen en ze in ieder geval te consumeren volgens wat aangegeven is op de originele verpakking.

Wist je waarom eieren buiten de koeling worden bewaard?

Advertisement