Waar dient het lusje aan de achterkant van de schoenen voor? Iedereen gebruikt het maar op één manier, maar het is niet de enige

Janine image
door Janine

19 Juli 2023

Waar dient het lusje aan de achterkant van de schoenen voor? Iedereen gebruikt het maar op één manier, maar het is niet de enige
Advertisement

Schoenen zijn een fundamenteel onderdeel van de outfit, omdat ze het succes van de gekozen look kunnen bepalen of juist kunnen verpesten. Als een enkel detail genoeg is om elke stijl nieuw leven in te blazen, dan geldt dit met name voor schoenen, waardoor de keuze daarom beslist belangrijk is.

In feite hebben veel mensen een echte passie voor schoenen, zozeer zelfs dat ze een ongelooflijk aantal paren bezitten: maar kennen ze ze echt goed? Velen hebben waarschijnlijk dat bijzondere lusje opgemerkt dat aan de achterkant van sommige modellen uitsteekt, maar wat is zijn functie? Laten we eens kijken waar het voor is.

via Style Run

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als we je zouden vragen om de onderdelen van een schoen te beschrijven, zelfs als de modellen gevarieerd zijn en erg van elkaar verschillen, zou je geen twijfel hebben: je zou de veters aangeven, die moeten worden gestrikt om niet te struikelen en om de schoen aan de voet te houden, en natuurlijk de zool, het onderste en resistente deel dat de impact met de grond opvangt.

Weinigen zullen zich waarschijnlijk nog een ander detail herinneren dat niet alle schoenen hebben: het is het lusje aan de achterkant, waarmee sommige schoenen zijn uitgerust. Maar waar is het voor?

Advertisement
Pexels

Pexels

Sommige mensen vinden dit mysterieuze onderdeel nuttig, anderen geloven dat het slechts een accessoire is dat de esthetiek van de schoen compleet maakt. Maar heeft het echt een doel of maken ze slechts deel uit van het design?

Hoewel het meestal op de achterkant van laarzen wordt aangetroffen, zie je ze ook vaak op andere soorten schoenen, vooral sneakers. De lusjes kunnen allereerst verschillende afmetingen hebben, die in ieder geval niet groter zijn dan 6 centimeter. Deze variëteit is gewenst en vanwege de noodzaak om ze toegankelijk te maken voor elk type klant, wiens vingers verschillende maten hebben. Het spreekt dan ook voor zich dat dit onderdeel zijn nut heeft.

Tarquin/Wikimedia commons

Tarquin/Wikimedia commons

Dat klopt inderdaad: deze lussen aan de achterkant zijn bedacht om ons te helpen de schoen gemakkelijker en praktischer aan te trekken. Door met een vinger aan de lus te trekken, glijdt de voet moeiteloos in de schoen, zonder de instap te forceren met het risico dat de schoen vervormt.

Dit is echter slechts een van de toepassingen: sommige lussen zijn ook reflecterend, waardoor wandelingen en hardloopsessies 's nachts en overdag veiliger worden. Maar dat is nog niet alles.

Pexels

Pexels

De lus die je aan de achterkant van sommige schoenen vindt, wordt ook gebruikt om ze op te hangen om ze te drogen na het wassen of als ze nat zijn geworden door de regen, om ze niet zomaar op de grond te laten staan. Je zou ze ook met de veters kunnen ophangen, maar bij harde wind is deze oplossing geen garantie.

Ten slotte heeft het in sommige gevallen louter de functie van design, maar het kan ook op alternatieve manieren worden gebruikt, zoals het markeren van schoenen in de stomerij door een gekleurde draad in de lus te doen, zoals men in de VS doet, of om de veters te verkorten door ze in deze lus te steken of, nogmaals, een chip timing te bevestigen die atleten tijdens hardlopen vaak gebruiken. 

Kende je deze toepassingen van de lus op de achterkant van schoenen?

Advertisement