Je zou je wasgoed na het wassen nooit in de wasmachine moeten laten liggen: experts leggen uit waarom niet

Janine image
door Janine

30 Juli 2023

Je zou je wasgoed na het wassen nooit in de wasmachine moeten laten liggen: experts leggen uit waarom niet
Advertisement

De wasmachine doen behoort tot die huishoudelijke klusjes die je regelmatig moet doen als je niet zonder schone lakens en kleding wilt komen te zitten. Het lange wasprogramma kan er echter toe leiden dat je het natte wasgoed erin laat zitten, wat moet worden vermeden. Laten we eens kijken waarom.

via Best Life Online

Advertisement
Pexels

Pexels

Wie heeft nog nooit een wasprogramma gestart en zich onmiddellijk daarna gewijd aan andere klusjes of verplichtingen, waarbij je uiteindelijk vergeet de natte kleren eruit te halen als het klaar is? Het kan zelfs gebeuren dat je het 's avonds doet en het de volgende ochtend pas ophangt, enkele uren nadat het apparaat zijn taak heeft voltooid.

Deskundigen raden echter af om natte kleding te lang in de wasmachine te laten liggen en stellen voor om deze verkeerde gewoonte af te leren en meer aandacht te besteden aan een aantal belangrijke redenen waar we waarschijnlijk niet aan denken.

Advertisement

Natte kleren in de wasmachine: een gewoonte om af te leren

Natte kleren in de wasmachine: een gewoonte om af te leren

Pexels

Als je wasgoed klaar is om op te hangen, aarzel dan niet en haal het uit de wasmachine. De redenen waarom deze gewoonte moet worden vermeden, zijn verschillend en voor de meesten onbekend. Dit kan in feite een reeks gevolgen hebben die velen negeren, maar als ze eenmaal zijn ontdekt, is het onmogelijk om te vergeten de natte kleding uit de trommel te verwijderen zodra de wascyclus is voltooid.

Niet alleen het gebruik van een geschikt en bij voorkeur ecologisch wasmiddel en wasverzachter zijn belangrijk, maar ook wanneer de was klaar is. Laten we eens kijken waarom.

Pexels

Pexels

Dit gedrag, zelfs als we het ons niet realiseren, kan om meer dan één reden behoorlijk vervelende gevolgen hebben. Allereerst is het essentieel om te onderstrepen dat deze ook betrekking hebben op onze gezondheid, en daarom zou het niet moeten gebeuren.

Het eerste probleem om nat wasgoed enkele uren in de wasmachine te laten liggen, is in feite het creëren van een vochtige omgeving, perfect voor het bevorderen van de verspreiding van schimmels en bacteriën, die zoals we weten dol zijn op dit soort habitat. Hun reproductie kan leiden tot een nare geur op vers gewassen kleding en zelfs tot vlekken die je er niet meer uit krijgt - wat leidt tot het opnieuw moeten wassen en dus tot verspilling van water en energie - evenals het consumeren van de vezels van de stoffen.

Maar de gevolgen kunnen nog ernstiger zijn.

Niet alleen schimmels en bacteriën: de gevolgen van “achtergelaten" wasgoed

Niet alleen schimmels en bacteriën: de gevolgen van “achtergelaten" wasgoed

Pexels

Deze elementen kunnen namelijk huidirritatie en allergieën veroorzaken, waardoor vervelende jeuk en roodheid ontstaan. Bovendien zullen niet alleen het wasgoed en onze huid de gevolgen ondervinden, maar ook de wasmachine zelf: de opeenhoping van nare geuren, schimmels en bacteriën kan zich uitbreiden naar volgende wasbeurten, wat de kwaliteit en hygiëne van het apparaat in gevaar brengt.

Om al deze goede redenen raden experts aan om je was direct na het einde van de wascyclus eruit te halen, misschien door een wekker of timer in te stellen om te voorkomen dat je het vergeet. Zodra dit is gebeurd, is het raadzaam om het deurtje op te laten staan om warmte en vochtigheid te verwijderen.

Haal jij je was altijd direct uit de wasmachine?

Advertisement