Vonken uit het stopcontact: daarom gebeurt het, weinigen weten het

Janine image
door Janine

15 Augustus 2023

Vonken uit het stopcontact: daarom gebeurt het, weinigen weten het
Advertisement

Elke dag gebruiken we stopcontacten voor meerdere doeleinden, maar soms kunnen ze aanleiding geven tot een nogal bijzonder gevaarlijk fenomeen: de vonk, een indicatie dat er iets niet gaat zoals zou moeten. Laten we samen kijken waarom het gebeurt en hoe we het voor onze veiligheid kunnen vermijden.

via HiRide

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Stopcontacten zijn essentieel in het dagelijks gebruik, want dankzij hen kunnen we een breed scala aan apparaten en huishoudelijke apparaten bedienen. Zoals de televisie, het strijkijzer, de koelkast, de vaatwasser, maar ook de magnetron, de blender, de computer en de mobiele telefoon.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar ze geven wel een heel goed beeld van hoe onmisbaar elektriciteit is voor het functioneren van talloze dingen. Het enige wat we hoeven te doen is het snoer aan te sluiten op het stopcontact, een eenvoudig gebaar dat we gewend zijn, maar waar we aandacht aan moeten besteden.

Advertisement

Vonken na het aansluiten van het snoer op het stopcontact: waarom en hoe deze te vermijden

Vonken na het aansluiten van het snoer op het stopcontact: waarom en hoe deze te vermijden

ss10163/Imgur

In sommige situaties kunnen er namelijk vonken verschijnen die ons zouden kunnen alarmeren: het contactpunt tussen het stopcontact en de stekker, bijvoorbeeld dat van de batterijoplader, is erg gevoelig, daarom moeten we ons ervan bewust zijn van wat er zou kunnen gebeuren en waarom.

De modernste elektrische systemen hebben zichzelf uitgerust om al onze apparaten te kunnen bedienen, vaak tegelijkertijd, met stopcontacten in elke kamer, lange en verstelbare kabels en stekkerdozen met meer dan één stopcontact. Maar waarom kunnen er vonken verschijnen?

Pixabay

Pixabay

Er kunnen imperfecties of vuil op de stekkers zitten. Om te voorkomen dat dit gevaarlijke gevolgen heeft, zoals plotselinge vonken, kun je schuurpapier gebruiken.

Door met een klein stukje schuurpapier over de stekkers te wrijven, kun je het opgehoopte vuil verwijderen, terwijl je een tandenborstel kunt gebruiken om de stukjes schuurpapier te verwijderen. Op dit punt zou het probleem opgelost moeten zijn en de enge vonken een verre herinnering worden.

Als ze daarentegen ondanks grondige reiniging weer verschijnen, kan het probleem een ​​ander zijn.

Wees zeer voorzichtig met stekkerdozen

Wees zeer voorzichtig met stekkerdozen

Curioctopus - Pixabay

Het contactoppervlak kan in feite niet voldoende zijn tijdens het passeren van de stroom. In deze gevallen is een voltmeter of multimeter handig om erachter te komen of de geleiders versleten of beschadigd zijn, en om te controleren of het elektrische systeem correct is geïnstalleerd. Let ook op de stekkerdozen, die bij overbelasting oververhit kunnen raken. Iets om te vermijden is om de verschillende stekkerdozen op elkaar aan te sluiten om te proberen de kabel langer te maken, omdat dit het risico op brand vergroot.

Een andere voorzorgsmaatregel is om de stekkerdoos niet te overbelasten met apparaten die elektriciteit omzetten in warmte, zoals kook- of stijltangen, strijkijzers en drogers. Bovendien is het raadzaam om het uit de buurt van tapijten of gesloten plaatsen te houden om te voorkomen dat de elektronen die door de bewegende lading worden geproduceerd warmte en mogelijk ongemak veroorzaken.

Heb je ooit gemerkt dat er vonken verschijnen door de stekker in het stopcontact te steken?

Advertisement