Om ongewenst resultaat te voorkomen adviseren experts handdoeken niet te wassen op 40 C°

door Skip

09 September 2023

Om ongewenst resultaat te voorkomen adviseren experts handdoeken niet te wassen op 40 C°
Advertisement

Handdoeken wassen op 40 graden? Als jij gewend bent om dit te doen, dan moeten we je waarschuwen. Experts hebben dit ten zeerste afgeraden. De reden die achter dit advies zit is bijzonder. Waarom moet je handdoeken niet zo wassen?

via Landrycracow

Advertisement

Waarom volgens experts handdoeken niet gewassen mogen worden op 40 C°

Waarom volgens experts handdoeken niet gewassen mogen worden op 40 C°

Pexels

Een wasmachine gebruiken is op zich niet moeilijk, maar wat mogelijk wel moeilijk zou kunnen zijn is de was goed scheiden op basis van stofsoort en kleuren, is het kiezen van de juiste wasmiddelen en de passende temperaturen. Elk kledingstuk heeft een etiket met daarop de bijbehorende wasinstructies, maar het gebeurt toch wel dat je verschillende soorten wasgoed bij elkaar in de wasmachine doet?

Een voorbeeld. Voor een bepaalde stof kan een temperatuur goed zijn, maar misschien niet voor een andere stof. In dit specifieke geval hebben we het over handdoeken, die niet gewassen zouden mogen worden op 40 graden. Hierdoor kunnen de vezels beschadigd raken waardoor je handdoeken overhoudt die helemaal naar de filistijnen zijn gegaan en ze in de verste verte niet meer zacht zijn. Wat te doen?

Advertisement

Hoe vaak moet je handdoeken in de wasmachine gooien?

Hoe vaak moet je handdoeken in de wasmachine gooien?

Curioctopus

Het eerste wat je vaak pakt als je uit de douche stapt, misschien eerder nog dan de lekkere badjas, is je handdoek. Daarmee verwijder je het water van je lichaam. De handdoek zuigt het teveel aan water op en maken we onze huid ermee droog. Op elk moment van de dag zou je graag over handdoeken willen beschikken en dan is het super belangrijk dat deze gewoon schoon, zacht fris zijn en goed helpen droogmaken.

Doordat handdoeken regelmatig gebruikt worden, er vocht in ophoopt is ze regelmatig wassen in de wasmachine noodzakelijk, ook om te voorkomen dat handdoeken gaan stinken. Het ideaalst zou zijn om handdoeken die je voor je lichamelijke hygiëne gebruikt elke twee dagen te ontsmetten en de handdoek die je bij het handen wassen gebruikt een keer per week te wassen. Wanneer je die gaat wassen moet je onthouden om dit niet op 40 C° te doen. In tegenstelling tot wat de meesten denken is dit allesbehalve juiste temperatuur.

De juiste wastemperatuur voor handdoeken en gebruik van producten op natuurbasis

De juiste wastemperatuur voor handdoeken en gebruik van producten op natuurbasis

Curioctopus

Hoewel altijd werd aangegeven dat 40 graden de perfecte temperatuurstand was om je kleding op te wassen, zit de situatie eigenlijk anders in elkaar. Voor ieder kledingstuk is namelijk een andere instelling nodig. Voor witte en lichte stoffen en voor katoen varieert het temperatuurbereik van 40 C° tot 60 C°. Voor microvezeldoken geldt dat je ze nooit boven de 30 C° zou mogen wassen, zonder een te snelle centrifugestand; dit om de delicate vezels niet kapot te laten gaan.

Ook de producten die je gaat gebruiken zou je niet willekeurig moeten uitkiezen. De stof van handdoeken zou door wasverzachter beschadigd kunnen raken; reden voor experts om twee natuurproducten als alternatief aan te bevelen: witte azijn en baking soda. Door deze milieuvriendelijke producten te gebruiken worden deze vochtminnene badkameraccessoires weer schoon zacht en fris.

Tot slot:het advies is om handdoeken alleen te wassen op 40 C° wanneer deze van puur katoen zijn gemaakt en geen bepaalde kleur hebben. Als dit allemaal niet het geval is, dan is het beter om voor 30 C° te kiezen en een lage centrifugeerstand. Zo bespaar je circa 40% op energie dan wanneer je op hogere temperaturen zou wassen.

En jij, op welke temperatuur was jij je handdoeken?

Advertisement