Inline skates zijn beter dan hardlopen: 3 redenen die ervoor zorgen dat je snel een paar gaat kopen

Janine image
door Janine

14 September 2023

Inline skates zijn beter dan hardlopen: 3 redenen die ervoor zorgen dat je snel een paar gaat kopen
Advertisement

Een gezonde levensstijl bestaat uit vele factoren, waaronder voeding en lichaamsbeweging. Iedereen heeft een favoriete discipline waarmee hij of zij fit kan blijven. Een van de meest voorkomende activiteiten ter wereld is ongetwijfeld joggen. Een van de belangrijkste redenen is de eenvoud ervan. Om het te beoefenen heb je geen specifieke uitrusting, een leeftijd of een specifiek niveau van fysieke conditie nodig. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar goede hardloopschoenen. Bovendien kun je zowel jong als volwassen beginnen. Ten slotte is er, bij afwezigheid van belemmerende omstandigheden, pathologieën of contra-indicaties, geen voorbereiding nodig. Het belangrijkste is gezond verstand, gematigdheid en geleidelijke vooruitgang. Er zijn echter nog veel meer alternatieven. Sommigen beweren bijvoorbeeld dat inline-skaten beter is dan hardlopen.

Advertisement

Skates: een sport waar je niet aan had gedacht

Skates: een sport waar je niet aan had gedacht

pixabay

Zijn inline skates beter dan hardlopen? Hier zijn drie redenen die deze stelling ondersteunen.

Meer kilometers betekent meer landschap. Een gemiddelde jogger legt 5 tot 10 km af. Uiteraard zijn er veel mensen die voor puur plezier nog veel grotere afstanden afleggen. Maar met skates kun je, zelfs zonder uitgebreide training, deze afstand gemakkelijk verdubbelen. Dus elke keer dat je ze aantrekt, zie je veel meer plekken.

De training is effectiever en doelgerichter. Inline skates zijn beter dan hardlopen, omdat je hierdoor meer spieren en op een intense manier kunt activeren. Tijdens het skaten worden de bilspieren, quadriceps en buikspieren meer gebruikt. De training is daarom specifieker.

Botten en gewrichten zijn veilig. Hardlopen belast de gewrichten van enkels, heupen en knieën. Skates daarentegen verdelen de belasting over de benen en billen. Als je skate, spring je niet, waardoor het kraakbeen niet voortdurend wordt belast. Deze constante stress veroorzaakt op de middellange en lange termijn chronische ontstekingen en andere vervelende problemen.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt!

Of inline skaten beter is dan hardlopen wordt nog steeds over gediscussieerd. Ondanks de zojuist genoemde redenen hebben skates ook hun zwakke punten. Het evenwicht bewaren is in dit geval een kwestie van belasting van de rug, en er worden ook torsiekrachten op de gewrichten uitgeoefend. Ten slotte moet worden toegevoegd dat vallen, kneuzingen en breuken vaker voorkomen bij het skaten. In de praktijk is het allemaal een kwestie van standpunten en aandacht. Uiteindelijk gaat het erom dat je je inzet voor iets waar je echt gepassioneerd over bent. Het heeft geen zin om na te denken over hoeveel calorieën je verbrandt als trainen saai is en je het niet leuk vindt. Geluk is het belangrijkste ingrediënt om fit te blijven!

Advertisement