Hoe je onmiddellijk elektriciteit kunt besparen, zonder enige moeite en opoffering

Janine image
door Janine

03 Oktober 2023

Hoe je onmiddellijk elektriciteit kunt besparen, zonder enige moeite en opoffering
Advertisement

De elektriciteitskosten hebben altijd een grote invloed op de huishoudelijke uitgaven. Helaas is de trend van de afgelopen jaren een constante toename van deze kosten in het gezinsbudget. Het verhogen van de inkomsten is moeilijk en ligt buiten onze macht. In plaats daarvan is het beperken van de uitgaven eenvoudiger en beter beheersbaar. Hieronder zullen we enkele eenvoudige maar effectieve strategieën aanbevelen om energie te besparen.

Advertisement

Stel de koelkast goed af

Stel de koelkast goed af

freepik

De koelkast is een van de huishoudelijke apparaten die continu aan blijft staan ​​en daardoor de meeste stroom van allemaal absorbeert. Er zijn echter verschillende systemen die ervoor zorgen dat het veel minder verbruikt. De eerste is uiteraard het kiezen van een model met een hoge energieklasse en goede prestaties. Bovendien kun je, vooral in de wintermaanden, een gemiddelde stand instellen tussen de beschikbare. Het overschrijden van deze stand betekent een overmatige belasting van het apparaat en dus een overmatig verbruik. Om zijn optimale prestaties te behouden, moet hij regelmatig worden ontdooid. In feite veroorzaakt de vorming van ijs aan de binnenwanden een aanzienlijke verspreiding van warmte en hulpbronnen. Ten slotte moet je er een kopen van een maat die past bij je behoeften.

Advertisement

Schakel apparaten op stand-by uit

Schakel apparaten op stand-by uit

pixabay

Een slechte gewoonte, maar die we allemaal hebben, is dat we veel, te veel apparaten op stand-by laten staan. De lijst met “verspilling” is erg lang en omvat: de tv, de modem of router, de decoder, smartphone-opladers die in het stopcontact zijn gestoken en pc’s die zijn aangesloten maar met een zwart scherm. Al deze apparaten "lijken" uitgeschakeld te zijn, maar dat is niet zo en ondertussen blijven ze elektriciteit verbruiken. Ze volledig uitschakelen als we ze niet gebruiken, niet thuis zijn of slapen, is een goede manier om energie te besparen.

Zet huishoudelijke apparaten 's nachts aan

Zet huishoudelijke apparaten 's nachts aan

pixabay

Energiebedrijven bieden doorgaans een daltarief aan waarin de energiekosten lager zijn. Een goede gewoonte om meteen te besparen op je rekening is om je apparaten 's nachts te programmeren: we hebben het over wasmachines, drogers en vaatwassers, apparaten die van nature veel energie verbruiken. Dit is geen opoffering of een onmogelijke verplichting: in feite zeggen we niet dat je midden in de nacht wakker moet worden om de wasmachine aan te zetten. De meeste huishoudelijke apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met een programmeerbare timer en het is daarom mogelijk om een ​​tijdstip te kiezen waarop het wassen of drogen begint of eindigt.

Hoe weet je hoeveel energie je gebruikt

Hoe weet je hoeveel energie je gebruikt

sjeemz/Flickr

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel een stuk gereedschap of apparaat, en zelfs een enkele gloeilamp, kan verbruiken. Het lezen van de gebruikershandleidingen helpt niet, omdat deze vaak technische gegevens bevatten die moeilijk te interpreteren zijn.

Een goede manier om inzicht te krijgen in het algemene verbruik en het verbruik van elk afzonderlijk apparaat in huis is door een display aan je meterkast toe te voegen dat het verbruik numeriek – en vaak ook met behulp van kleuren – weergeeft. Op deze manier wordt het in één oogopslag zichtbaar om te begrijpen wat het betekent om een ​​gloeilamp meer of minder aan te doen, en dus te begrijpen hoe je het energiegebruik in huis kunt optimaliseren.

Advertisement