Als je je gezicht wast, kun je deze fouten maken: dit zijn ze en zo kun je ze vermijden

Janine image
door Janine

04 Oktober 2023

Als je je gezicht wast, kun je deze fouten maken: dit zijn ze en zo kun je ze vermijden
Advertisement

Je gezicht wassen is een fundamentele stap in je dagelijkse routine, maar weet je zeker dat je dit op de juiste manier doet? De gebaren die we vaak herhalen worden automatisch en we besteden er vaak weinig aandacht aan terwijl we ze uitvoeren, waardoor we uiteindelijk een aantal fouten maken die moeten worden vermeden. Laten we er een paar bekijken.

Pixabay

Pixabay

Hoe vaak was jij je gezicht? Normaal gesproken vindt deze stap van de “schoonheidsroutine” twee keer per dag plaats: wanneer je wakker wordt en je klaarmaakt om de dag tegemoet te gaan, vóór of na het ontbijt, afhankelijk van je persoonlijke gewoonten, en wanneer je je ‘s avonds klaarmaakt om te gaan slapen. Ook overdag kan dit gebeuren, vooral als de temperatuur hoog is of als je je even wilt opfrissen als je moe bent.

Het belangrijkste is in ieder geval dat je het dagelijks en op de juiste manier doet om een ​​reeks gevolgen te voorkomen. Maar waarom is het zo essentieel om je gezicht te wassen? Wat gebeurt er als we dat niet doen?

Advertisement

Waarom het belangrijk is om je gezicht te wassen: wat gebeurt er als we het niet doen?

Regelmatige gezichtsreiniging is essentieel en toen we dit als kind kregen opgedrongen, wat we vaak niet leuk vonden, is deze gewoonte die we tijdens de kindertijd hebben verworven gelukkig onmisbaar geworden. Waarom mogen we deze stap nooit overslaan?

 • Hydratatie: een van de belangrijkste redenen is om de gezichtshuid te helpen het juiste niveau van hydratatie te behouden. Zonder de juiste toevoer van extern water kan het ruw en verweerd lijken. Deze stap reguleert de pH-waarde en zorgt ervoor dat de huid de waterretentie krijgt die nodig is om elastisch te blijven.
 • Vuilresten: met de gezichtsreiniging kun je resten verwijderen die zich op de huid hebben opgehoopt en die de hele dag, maar ook 's nachts, worden aangetast door bacteriën, smog en vuil.
 • Een lichte huidskleur: de klieren onder de huid produceren het talg dat nodig is om de huid tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Deze olieachtige substantie bereikt via de haarzakjes de oppervlaktelaag van de huid en vormt een beschermende barrière, maar de aanwezigheid van achtergebleven vuil op het gezicht kan de doorgang ervan belemmeren, waardoor het talg wordt vastgehouden. Zonder de aanwezigheid op de huid dringen de bacteriën de follikels binnen, waardoor puistjes ontstaan. Door je gezicht te wassen, kun je je poriën ontstoppen, waardoor de ophoping van resten en de daaruit voortvloeiende acne wordt voorkomen.

Als we ons gezicht niet zouden reinigen, zou het resultaat ernstige acne zijn, maar ook droogheid, jeuk, roodheid, irritatie en vroegtijdige huidveroudering. Voor een stralende en gezonde gezichtshuid is het daarom essentieel om je gezicht regelmatig te wassen, een proces dat ook de opname van producten bevordert. Maar hoe doe je dat correct en welke fouten moet je vermijden?

De fouten die je moet vermijden bij het wassen van je gezicht: hier zijn ze

De fouten die je moet vermijden bij het wassen van je gezicht: hier zijn ze

Freepick

Nu we het belang van het wassen van je gezicht hebben besproken, gaan we nu kijken welke fouten je moet vermijden tijdens deze fundamentele dagelijkse gewoonte:

 • Lotion: wanneer je begint met het reinigen van je gezicht, gebruik je meestal een specifiek product of reinigingsmiddel direct in combinatie met water. Probeer in plaats daarvan een lichte lotion aan te brengen als de huid nog droog is, masseer alsof het een crème is, en spoel daarna je gezicht normaal af. Hierdoor kunnen de oliën in het product overtollige oliën op de huid verwijderen.
 • Benodigde tijd: welke reiniger je ook gebruikt om je gezicht te wassen, wacht even voordat je het gaat afspoelen, zodat het effect kan hebben. Als het bijvoorbeeld een antibacterieel middel is, heeft het tijd nodig om te werken voordat het wordt afgespoeld.
 • Productkeuze: weet je zeker dat je de juiste reiniger gebruikt voor jouw huidtype? Sommige zijn misschien meer geschikt voor de vette of droge huid, dus verzeker je ervan wat je behoeften zijn en vermijd producten die te agressief of irriterend zijn, wat het tegenovergestelde effect zou hebben van het gewenste effect, maar ook niet te mild of te delicaat.
 • Overmatig exfoliëren: exfoliëren is prima, omdat het nodig is om overtollige cellen te verwijderen, maar doe dit niet te vaak of overmatig. Twee keer per week kan voldoende zijn om het doel te bereiken zonder de huid te irriteren.

De juiste manier om je gezicht goed te wassen

De juiste manier om je gezicht goed te wassen

Freepik

 • Snel afspoelen: zelfs als je haast hebt en weinig tijd hebt, besteed dan voldoende tijd aan het wassen van je gezicht. Misschien wil je besparen op het waterverbruik, maar dit is niet het moment om dat te doen: zorgvuldig afspoelen is belangrijk om vuil van je gezicht te kunnen verwijderen, en zorg ervoor dat je de kin, neus en haarlijn niet verwaarloost.
 • Overmatig wassen: het wassen van je gezicht is essentieel, maar je moet niet overdrijven. Eén of twee keer per dag is voldoende, maar vaker doen kan overmatige talgproductie veroorzaken. Dus als je geen make-up of andere producten hebt gebruikt die je wilt verwijderen, gun je huid dan een pauze.
 • Watertemperatuur: het mag niet te koud en niet te warm zijn, maar bij voorkeur lauw. Te veel warmte heeft de neiging de huid uit te drogen en stimuleert de overmatige productie van talg ter compensatie, terwijl ijskoud water de neiging heeft de poriën te sluiten en het moeilijk te maken ze schoon te maken.
 • Sieraden: wanneer je je gezicht wast, vergeet dan niet om ringen of armbanden te verwijderen die zouden kunnen krassen en zorg ervoor dat halskettingen niet nat worden, want deze kunnen beschadigen.
 • Handdoek: wanneer je je gezicht afdroogt na het reinigen, zorg er dan voor dat je dept in plaats van wrijft. Zo veroorzaakt je geen irritatie en loop je geen risico de huid te beschadigen. Gebruik ook je eigen handdoek en deel deze niet.
 • Laatste stap: nadat je je gezicht hebt gewassen, kun je doorgaan met het aanbrengen van een vochtinbrengende crème. De beste manier om het te verspreiden en te masseren is als de huid nog vochtig is en niet perfect droog. Dit zal de absorptie bevorderen.

Hoe je voor je gezicht zorgt: dit is wat je moet doen

Het verzorgen van je gezicht gaat niet alleen over reinigen, maar omvat ook andere belangrijke factoren:

 • Gebruik een hoge bescherming tegen de zon, met factor 30 of meer, ook in de koudere seizoenen. Als je op zoek bent naar een anti-verouderingsproduct, is er niets beters dan dit.
 • Vermijd het roken van sigaretten, omdat dit de genezing van de huid vertraagt ​​en vroegtijdige veroudering bevordert. Bovendien heeft het een negatief effect op sommige huidziekten, waaronder psoriasis.
 • Kies altijd producten die geschikt zijn voor jouw huidtype.
 • Als je actieve acne hebt, vermijd dan het aanraken en wrijven van je gezicht.
 • Kies voor een gezond en uitgebalanceerd dieet, want wat je eet wordt weerspiegeld op de huid van je gezicht.
 • Stress beheersen: sommige huidziekten verschijnen als we gestrest zijn. Bevorder je geestelijk welzijn op een gezonde manier.

De huid van het gezicht is gevoeliger dan die van andere delen van het lichaam en het geven van de juiste aandacht is niet alleen belangrijk voor een esthetische factor, maar ook voor de gezondheid. Hoe verzorg jij je gezicht?

Advertisement