Waarin verandert het gewicht dat we verliezen als we afvallen? Het antwoord dat velen zich niet kunnen voorstellen

Janine image
door Janine

10 Oktober 2023

Waarin verandert het gewicht dat we verliezen als we afvallen? Het antwoord dat velen zich niet kunnen voorstellen
Advertisement

Afvallen is een doel dat veel mensen gemeen hebben, maar zodra we de gewenste resultaten hebben bereikt, kunnen we ons afvragen: wat gebeurt er met de vetreserve die we kwijt zijn geraakt? In dit artikel zullen we ontdekken wat het antwoord is.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

In de loop van je leven kun je je te zwaar voelen en moet je afvallen. Het stellen van dit doel vereist wilskracht, doorzettingsvermogen en opofferingen: het vermogen om weerstand te bieden tegenover ons favoriete dessert of die uitnodigende, rijk gevulde pizza is cruciaal om voor de test te slagen! Na een bijzonder stressvolle periode waarin we te veel aten om een ​​slecht humeur tegen te gaan, of misschien na een zwangerschap of in een fase waarin we weinig tijd hadden om te sporten, waarbij we een sedentaire levensstijl aannamen, was de weegschaal genadeloos: de extra kilo’s zijn goed te zien en we willen er vanaf! De factoren die van invloed zijn op de gewichtstoename kunnen heel verschillend zijn en ook te maken hebben met een verandering in de stofwisseling, maar weer in vorm komen is absoluut mogelijk.

Op dit punt zou je je echter kunnen afvragen: waar gaat het vet dat we verliezen naartoe? Verandert het in spieren, wordt het een energiebron of warmtebron voor het lichaam, of verdampt het eenvoudigweg in het niets? Kortom: wat is zijn lot?

Advertisement

Wat gebeurt er met de vetreserves na gewichtsverlies? De verwarring van de deskundigen

Wat gebeurt er met de vetreserves na gewichtsverlies? De verwarring van de deskundigen

Freepik

Omdat de verwarring over dit onderwerp wijdverbreid leek, besloten twee wetenschappers de kwestie verder te onderzoeken door middel van een onderzoek. Bij het onderzoek waren 150 professionals betrokken, waaronder voedingsdeskundigen, personal trainers en artsen, die werden geïnterviewd over het mysterie rond vetreserves. Andrew Brown en Ruben Meerman van de Universiteit van New South Wales, in Sydney, Australië, slaagden hierin en ontdekten een interessant feit: slechts drie van de deelnemers gaven het juiste antwoord.

Zelfs professionals uit de industrie en medisch personeel zijn niet altijd in staat om met zekerheid uit te leggen waar het vet dat we verliezen terechtkomt. De meesten van hen geloofden dat het energie werd, maar dit is onmogelijk volgens de wet van behoud van materie, die van toepassing is op elke chemische reactie. Anderen geloofden echter dat vetreserves werden omgezet in spieren, en sommigen dat ze via de darmen werden geëvacueerd.

Brown, hoofd van de prestigieuze School of Biotechnology & Biomolecular Sciences van de Australische Universiteit, zei: "Er bestaat verbazingwekkende onwetendheid en verwarring over het metabolische proces van gewichtsverlies." Er is echter een zeker antwoord en het zou je echt kunnen verrassen.

Het ware lot van de vetreserves die we kwijtraken door af te vallen: de studie

Het ware lot van de vetreserves die we kwijtraken door af te vallen: de studie

Freepick

Browns co-auteur, natuurkundige Meerman, raakte gepassioneerd door dit fenomeen toen hij probeerde af te vallen. Nadat hij in 2013 15 kilo was afgevallen, "wilde ik gewoon weten waar die kilo’s naartoe gingen.” Na een intensieve en zelfgestuurde cursus biochemie vond hij eindelijk het antwoord. De waarheid is dat het grootste deel van onze vetmassa in het niets verdampt: hoe? Het wordt uit het lichaam uitgeademd in de vorm van koolstofdioxide. Dat klopt: als we bijvoorbeeld 10 kg vet verliezen, wordt 8,4 kg via de longen uitgestoten, terwijl de resterende 1,6 kg in water verandert en via zweet of urine wordt geëlimineerd.

“Met het huidige mondiale probleem van obesitas zouden we allemaal het antwoord moeten weten op de simpele vraag waar het vet naartoe gaat”, legt Meerman uit. “Het feit dat bijna niemand wist te antwoorden verraste me, maar pas toen ik Andrew mijn berekeningen liet zien, beseften we allebei hoe slecht dit onderwerp wordt onderwezen.” De ongelooflijke resultaten van het onderzoek leiden echter tot interessante vragen: betekent dit dat we door meer te ademen sneller kunnen afvallen?

Is meer ademen voldoende om af te vallen?

Is meer ademen voldoende om af te vallen?

Freepik

Het antwoord is nee: als dieper en sneller ademen voldoende was om af te vallen, zouden we een werkelijk fenomenaal wondermiddel hebben gevonden om het probleem van overgewicht op te lossen. Integendeel, overmatig ademen kan ernstige gevolgen hebben, zoals hartkloppingen, duizeligheid, hyperventilatie en zelfs bewustzijnsverlies. Sommigen hebben zich zelfs afgevraagd welke mogelijke impact dit zou kunnen hebben op de opwarming van de aarde. Meerman merkte in dit verband op dat dit “zorgwekkende misvattingen over de opwarming van de aarde aan het licht brengt, die wordt veroorzaakt door het vrijkomen van oude koolstofatomen die ondergronds gevangen zitten in gefossiliseerde organismen. Deze door mensen uitgeademde atomen keren na slechts een paar maanden of jaren terug naar de atmosfeer, gevangen in het voedsel dat door een plant wordt geproduceerd."

Daarom heeft het feit dat het vet dat we verliezen koolstofdioxide wordt dat we uitademen niets te maken met effectieve methoden om af te vallen, die veel meer inspanning vergen dan eenvoudig ademhalen.

Afvallen door vetreserves te elimineren: calorietekort en hoe je dit op een gezonde manier kunt bereiken

Om af te vallen moet de energie-inname via voedsel minder zijn dan de energie die wordt verbruikt door de stofwisseling en training. Simpel gezegd moet er een calorietekort ontstaan, waardoor het lichaam zijn vetreserves moet aanspreken. Hier zijn enkele tips om op een gezonde manier af te vallen:

  • Evenwichtige voeding: voeding is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies. Kies voor voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit en groenten, gezonde vetten en granen, om je lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft als je afvalt.
  • Beheers je porties: niet alleen wat je eet, maar ook hoeveel. Zorg ervoor dat je de noodzakelijke porties niet overschrijdt, om het calorietekort onder controle te houden.
  • Lichamelijke activiteit: een ander aandachtspunt bij gewichtsverlies is sport. Hierdoor kun je zowel calorieën verbranden als je spiermassa versterken. Je kunt kiezen voor aerobe training, waarmee je calorieën verbrandt, zoals zwemmen of hardlopen, of weerstandstraining, zoals gewichtheffen, waarmee je spieren opbouwt door de stofwisseling te verhogen.
  • Weet wat je eet: door het voedsel dat je eet en de fysieke activiteit die je doet bij te houden, kun je je calorieën bijhouden en eventuele ongezonde eetgewoonten identificeren.
  • Basale stofwisseling: dit is de hoeveelheid calorieën die het lichaam in rust verbrandt, alleen om de vitale functies te behouden. Het vergroten van de spiermassa kan ook de basale stofwisseling verhogen.

Houd er rekening mee dat gewichtsverlies een geleidelijk proces is, dat tegenslagen met zich mee kan brengen, en dat resultaten op de lange termijn toewijding en geduld vereisen. Vermijd snelle of crashdiëten, omdat deze op de lange termijn vaak niet vol te houden zijn en negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Het is belangrijk om je te concentreren op het creëren van gezonde gewoonten die je in de loop van de tijd kunt volhouden. Je kunt je wenden tot een zorgverlener, zoals een diëtist of personal trainer, voor een individueel, ondersteund plan om af te vallen.

Advertisement