Wat betekent het als we een zilvervisje in huis vinden en hoe kunnen we er vanaf komen?

Janine image
door Janine

26 December 2023

Wat betekent het als we een zilvervisje in huis vinden en hoe kunnen we er vanaf komen?
Advertisement

Zilvervisjes zijn vervelende insecten die vaak in onze huizen voorkomen, vooral in redelijk vochtige omgevingen. Waar voeden ze zich mee? Zijn ze gevaarlijk voor mensen? Maar vooral: hoe komen we er vanaf?

Advertisement

Wat zijn zilvervisjes?

Wat zijn zilvervisjes?

Wikipedia

Zilvervisjes, wetenschappelijk bekend als Lepisma saccharina, zijn kleine vleugelloze insecten. Ze worden zo genoemd vanwege hun zilverachtige kleur en hun vorm die op een kleine vis lijkt, evenals de snelle bewegingen die hen kenmerken. Zilvervisjes zijn ongeveer 12-19 millimeter lang en hebben een dun, langwerpig en enigszins afgeplat lichaam. Ze zijn ook bedekt met zilverachtige schubben, waardoor ze hun karakteristieke glanzende uiterlijk krijgen. Ze staan ​​bekend om de drie lange aanhangsels die uit de achterkant van hun lichaam steken, evenals twee lange antennes op hun hoofd. Ze geven de voorkeur aan vochtige, donkere omgevingen en daarom worden ze vaak aangetroffen in badkamers, keukens, kelders, zolders en achter plinten. Ze zijn nachtdieren en hebben de neiging zich overdag te verstoppen. Ze voeden zich met materialen die rijk zijn aan zetmeel of polysachariden, zoals papier, lijm, stoffen, verf en sommige soorten voedsel. Ze kunnen ook lange tijd zonder voedsel overleven.

Advertisement

Zijn zilvervisjes schadelijk voor de mens?

Zijn zilvervisjes schadelijk voor de mens?

Flickr

Zilvervisjes zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid: ze steken niet, bijten niet en brengen geen ziektes over. Ze kunnen echter indirecte problemen veroorzaken, voornamelijk door materiële voorwerpen te beschadigen. Ze kunnen namelijk papier, boeken, behang, kleding, tapijten en andere materialen beschadigen die zetmeel, suiker of eiwitten bevatten. Dit kan een probleem zijn in woningen met waardevolle boeken- of textielcollecties.

In zeldzame gevallen kunnen hun aanwezigheid en de resten die ze achterlaten bijdragen aan de ontwikkeling van allergieën bij sommige mensen, vooral in omgevingen met aanzienlijke besmettingen. Over het algemeen zijn zilvervisjes dus eerder hinderlijk dan bedreigend.

Hoe kom je van het probleem zilvervisjes af?

Hoe kom je van het probleem zilvervisjes af?

Flickr

Om van zilvervisjes af te komen, is het belangrijk om een ​​aanpak te volgen die preventie combineert met directe behandelingen om de insecten die al in je huis aanwezig zijn, te elimineren.

Verlaag de luchtvochtigheid in probleemgebieden door luchtontvochtigers te gebruiken of de ventilatie te verbeteren. Repareer eventuele lekken en houd badkamers, keukens en kelders droog. Probeer je huis schoon en netjes te houden: stofzuig regelmatig, vooral in hoekjes en gaatjes. Verwijder oude kranten, tijdschriften en stapels papier, deze kunnen dienen als voedselbron en schuilplaats voor zilvervisjes. Dicht scheuren en spleten in de fundering, rond ramen en deuren om het binnendringen van deze insecten te voorkomen. Om zilvervisjes die al in je huis aanwezig zijn te elimineren, kun je natuurlijke remedies gebruiken, zoals boorzuur of diatomeeënaarde, die deze insecten kunnen uitdrogen en doden. Om ze te vangen kun je ook een lokval gebruiken: zet de vallen op plaatsen waar zilvervisjes zich vaak verplaatsen, zoals onder plinten en in de buurt van vochtbronnen.

Als de plaag bijzonder ernstig is of als je zilvervisjes niet kunt elimineren met een van de bovenstaande methoden, raden wij je aan een professionele ongediertebestrijder te raadplegen om krachtigere en doelgerichtere behandelingen te volgen.

Bedenk dat preventie vaak het belangrijkste is van de langdurige bestrijding van deze plagen: een schone, droge en goed geventileerde omgeving is in feite minder aantrekkelijk voor zilvervisjes.

Advertisement