Politie vindt magazijn vol gestolen Nike schoenen: waarde meer dan 7 miljoen

Janine image
door Janine

18 Januari 2024

Politie vindt magazijn vol gestolen Nike schoenen: waarde meer dan 7 miljoen
Advertisement

Niet alle diefstallen verlopen zoals de dieven verwachten. Het gebeurt vaak dat de politie erin slaagt om de buit op een onverwachte manier terug te krijgen, zoals in het geval van de Nike schoenen die werden teruggevonden in Los Angeles. Met een totale waarde van 7 miljoen dollar haalde de ontdekking misschien nog wel meer het nieuws dan de diefstal. Wie zou tenslotte voor miljoenen dollars aan Nike schoenen stelen, en waarom?

Diefstal van schoenen: toevallige praktijk of vaste gewoonte?

Diefstal van schoenen: toevallige praktijk of vaste gewoonte?

KCAL News/Youtube

Diefstallen van Nike schoenen zijn niet willekeurig of geïsoleerd in de Verenigde Staten. Je hoort vaak verhalen over hele containers vol handelswaar die als bij toverslag in het niets verdwijnen. Meestal is er niets bekend over de gestolen goederen, maar soms gebeuren er wonderen.

Het begon allemaal met een melding van een aantal gestolen containers in de buurt van de haven van Los Angeles. De politie stelde een onderzoek in en de agenten slaagden erin het spoor te volgen naar een anonieme opslagplaats. Dankzij een huiszoekingsbevel ging de politie het pakhuis binnen en deed een onverwachte ontdekking. In het gebouw bevonden zich een oneindig aantal gestolen Nike schoenen met een totale waarde van wel 7 miljoen dollar.

Advertisement

7 miljoen dollar aan gestolen Nike schoenen teruggevonden

7 miljoen dollar aan gestolen Nike schoenen teruggevonden

Het magazijn bevatte verschillende soorten Nike schoenen, van modellen die bijna 200 dollar waard zijn tot exclusieve schoenen. En in dit geval hebben we het over duizenden dollars per paar, wat ook verklaart waarom er een zekere criminele belangstelling is voor de sneakersmarkt. In principe worden Nike sneakers om twee redenen gestolen: aan de ene kant is het makkelijk om ze door te verkopen op de zwarte markt; aan de andere kant is de waarde vrij hoog voor schoenen, vooral als we kijken naar exclusieve edities.

De politie van Los Angeles identificeerde vervolgens verschillende mensen als waarschijnlijke verdachten van de diefstal, maar er vonden geen arrestaties plaats. Tegelijkertijd zijn er nog veel onduidelijkheden in het verhaal: wat is bijvoorbeeld de rol van het pakhuis? Of nogmaals: uit hoeveel en van welke diefstallen zijn de Nikes ter waarde van 7 miljoen dollar afkomstig? Het zal tijd kosten om te reageren, evenals verder onderzoek. Wat zeker is, is dat Nikes van alle schoenen de favoriete slachtoffers van dieven lijken te zijn.

Waarom worden Nike schoenen gestolen?

Waarom worden Nike schoenen gestolen?

KCAL News/Youtube

Terwijl er wordt gesproken over het terugvinden van gestolen schoenen in Los Angeles, vond er een soortgelijk incident plaats in Memphis, Tennessee. Er werd voor meer dan 800.000 dollar aan Nike schoenen gestolen uit opslagtrailers die online opdoken. Helaas was er in dit geval geen sprake van een wonderbaarlijke vondst, maar alleen van een altijd levende zwarte markt.

Je kunt je inderdaad afvragen waarom Nikes zo vaak worden gestolen. Als je erover nadenkt, het is niet zo gebruikelijk om te horen dat dieven “gespecialiseerd” zijn in het stelen van schoenen? De Wall Street Journal wijdde een interessant artikel aan het fenomeen, dat de redenen achter deze diefstallen probeert te verklaren. In één passage lezen we:

Georganiseerde misdaadgroepen in de detailhandel voeren zorgvuldig geplande operaties uit.  Ze leren de indeling van winkels en maken inventarislijsten op elke locatie. Als het om goederen gaat, huren de groepen getrainde waarnemers in om de inhoud van transportcontainers te analyseren op basis van de informatie in het transportdocument.

Kortom, Nike schoenen vormen een aanzienlijke bron van inkomsten voor de omvangrijke criminele wereld van de Verenigde Staten. Behalve één keer, toen de politie van Los Angeles voor 7 miljoen dollar aan schoenen terugvond. In dit geval tenminste.

 

Advertisement