Weet je waarom de achterramen niet helemaal naar beneden kunnen? Het is niet vanwege de veiligheid

Janine image
door Janine

03 Januari 2024

Weet je waarom de achterramen niet helemaal naar beneden kunnen? Het is niet vanwege de veiligheid
Advertisement

Misschien is het jou ook wel eens overkomen: je probeert de achterraam van je auto helemaal naar beneden te doen, maar op een gegeven moment komt hij vast te zitten en gaat hij niet lager. Waarschijnlijk denk je dat dit te maken heeft met een veiligheidsmaatregel, maar dat heeft niets te maken met de echte reden voor deze situatie.

Advertisement

Wat is het verhaal achter de achterruiten van een auto?

Wat is het verhaal achter de achterruiten van een auto?

Freepik

Het productieproces van auto's is in de loop der jaren sterk geëvolueerd, vooral op het gebied van ramen. Aanvankelijk waren auto's niet uitgerust met ramen, maar dit veranderde radicaal in 1921 met de introductie van de Rumpler-Tropfenwagen, een van de eerste auto's die dit onderdeel aan de uitrusting toevoegde.

Deze toevoeging verhoogde de veiligheid van het voertuig aanzienlijk door de inzittenden te beschermen tegen externe voorwerpen en weersomstandigheden.

Ramen hebben in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan, aangepast aan de technologieën van de verschillende tijdperken. Van naar buiten openende ramen tot handmatig met een zwengel te bedienen ramen en de huidige elektrische ramen die met een knop kunnen worden geactiveerd.

Op sommige automodellen is er echter een bijzonder verschil tussen voor- en achterramen: voorramen kunnen zonder problemen helemaal naar beneden worden gedaan, terwijl achterramen beperkingen hebben.

Advertisement

Waarom gaan de achterramen van sommige auto's niet helemaal naar beneden?

Waarom gaan de achterramen van sommige auto's niet helemaal naar beneden?

Pexels

Het onderscheid tussen de voor- en achterramen van een auto is duidelijk als je goed naar de structuur van het voertuig kijkt.

De achterkant van een auto heeft vaak een kromming aan de onderkant, die nodig is voor de wielkuip. Deze gebogen vorm van de carrosserie legt een limiet op aan hoe ver de achterruit naar beneden kan, om te voorkomen dat het glas de wielkuip zelf raakt.

Daarom blijft een deel van de achterruit altijd omhoog staan.

De voorkant van de auto heeft deze structurele beperkingen niet. De voorste carrosserielijn is meer lineair, omdat de wielkasten zich aan de voorkant van de auto bevinden. Hierdoor kunnen de voorruiten volledig omlaag zonder obstakels tegen te komen.

Hoewel dit kenmerk in moderne voertuigen, waar meer zorg wordt besteed aan het ontwerp, minder relevant is geworden, is het nog steeds een interessant aspect in de geschiedenis van het autodesign.

Het is daarom belangrijk om dit verschil te weten, vooral als je een voertuig bezit dat niet van de nieuwste generatie is, om te begrijpen waarom de achterruiten niet volledig kunnen zakken zoals de voorruiten. Je kunt ze dus beter niet verder naar beneden forceren om mogelijke schade aan de carrosserie te voorkomen.

Advertisement