Waarom raakt de accu van de auto gemakkelijker leeg als het koud is?

Janine image
door Janine

09 Februari 2024

Waarom raakt de accu van de auto gemakkelijker leeg als het koud is?
Advertisement

Wanneer de temperaturen dalen en de winter zijn intrede doet, is het niet alleen nodig om dikke truien tevoorschijn te halen en de verwarming in huis aan te zetten. Er moet ook een zekere aandacht aan de auto worden besteed, van sneeuwkettingen tot winterbanden tot de accu. In feite raakt de accu van de auto gemakkelijker leeg als het koud is, maar waarom gebeurt dit? Laten we proberen het te begrijpen en ontdekken hoe we dit fenomeen kunnen voorkomen en er het beste mee om kunnen gaan.

Waarom raakt de accu van de auto gemakkelijker leeg als het koud is?

Waarom raakt de accu van de auto gemakkelijker leeg als het koud is?

Pexels

De komst van koud weer kan een grote invloed hebben op de prestaties van de accu, zozeer zelfs dat deze veel sneller leeg raakt. Met het risico dat de auto niet meer kan worden gestart, is het noodzakelijk om te begrijpen waarom de accu gemakkelijker leeg raakt als het koud is. En daar zijn voornamelijk twee redenen voor:

  • Componenten va de accu. De auto-accu bestaat uit een elektrolyt en twee elektroden, een positieve en een negatieve. Als de temperatuur daalt, heeft de elektrolyt de neiging om te stollen, waardoor de interne weerstand van de accu toeneemt. De elektrische stroom heeft meer “moeite” om door de batterij te gaan en de totale capaciteit van de batterij neemt af.
  • Zelfontlading van de accu. Zelfs als hij niet wordt gebruikt, ontlaadt de auto-accu zich gemakkelijker als het koud is, omdat de interne chemische reacties dan minder efficiënt verlopen. In de praktijk verlopen chemische reacties langzamer, waardoor de capaciteit afneemt en daarmee ook het vermogen om efficiënt energie te leveren aan de verschillende onderdelen van de auto.

Advertisement

De accu van de auto raakt gemakkelijker leeg bij kou: hoe voorkom je dit?

De accu van de auto raakt gemakkelijker leeg bij kou: hoe voorkom je dit?

Freepik

Op basis van wat we tot nu toe hebben gezegd, kunnen we zeggen dat het fenomeen dat de accu van een auto sneller ontlaadt in de kou natuurlijk is, als een combinatie van lage temperaturen en de technologieën die door de accu worden gebruikt. Desondanks zijn er enkele strategieën om het ontladen van de accu te voorkomen en te vertragen:

  • houd de accu in goede conditie door regelmatig het laadniveau en de accuspanning te controleren;
  • beperk het gebruik van elektronische apparaten in de auto, vooral tijdens korte ritten, en maak langere ritten om volledig op te laden;
  • voer regelmatig onderhoud uit, inclusief het controleren van de staat van de voedingskabels en aansluitingen.

In sommige gevallen kan extra bescherming tegen de kou ook nuttig zijn. In dit verband kunnen accuhoezen of thermische dekens nodig zijn om de accu tegen de kou te beschermen. Het kan ook effectief zijn om de accu los te koppelen als de auto lange tijd geparkeerd staat.

De gouden regels om de accu van je auto langer te behouden

De gouden regels om de accu van je auto langer te behouden

Freepik

Naast strategieën om te voorkomen dat de accu gemakkelijker leegraakt als het koud is, zijn er een paar gouden regels om de accu te helpen behouden. Ten eerste moet de accu regelmatig worden onderhouden en gecontroleerd, wat ook gevolgen heeft voor de opslagtemperatuur. De ideale temperatuur ligt rond de 15 °C. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de accu volledig is opgeladen wanneer het voertuig is uitgeschakeld.

Op die manier is de accu van de auto beter bestand tegen kou of zelfs lange periodes van inactiviteit. Bovendien is het mogelijk om de levensduur zo lang mogelijk te verlengen en tegelijkertijd te voorkomen dat je plotseling stil komt te staan. Dit is alle automobilisten wel eens overkomen, maar hoeft niet per se opnieuw te gebeuren.

Advertisement